Yves Lampaert werd in Slovakije zelfs gevierd op podium maar moet na ingreep van jury leiderstrui toch weer afgeven

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De Zwitser Stefan Küng (Groupama-FDJ) heeft in de Ronde van Slovakije de tijdrit gewonnen en wordt ook de nieuwe leider. Nochtans werd Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step) eerst als leider op het podium gevierd maar na een ingreep van de jury werd hij later teruggezet naar de tweede plek.

De Zwitser Stefan Küng legde het parcours van 7,4 km in Bardejov af in 9:04, dat is drie seconden sneller dan Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step). Bob Jungels finishte als derde op acht seconden.

Voor de 25-jarige Küng is het zijn vijfde zege van het seizoen. Afgelopen zondag won hij de Tour du Doubs (1.1). Hij kroonde zich eerder dit jaar tot nationaal kampioen tijdrijden, hij juichte in de tweede rit van de Ronde van Romandië (WT) en hij won de tijdrit in de Ronde van Algarve (2.BC).

Jury grijpt in

Lampaert leek even de leiderstrui over te nemen van Alexander Kristoff, die ten val kwam in een bocht en bijna een minuut verloor. Lampaert mocht zelfs het podium op (waar de plaatselijke mascotte de show stal) maar nadat de tijden van de eerste etappe in de voormiddag werden aangepast, bleek toch Küng de nieuwe leider met drie seconden voorsprong op Lampaert.

Pas veel later gaf de jury meer uitleg over haar beslissing: de Noor Alexander Kristoff won de eerste rit, die helemaal op het eind echter ontsierd werd door een massale valpartij. De jury besliste daarom om alle renners dezelfde tijd te geven als winnaar Kristoff.

Het feestje van Lampaert (en de mascotte) ging dus niet door, hoe leuk het ook was op het podium:

AANGERADEN