Andrei Lugovski voor eerst sinds vergiftiging weer op podium

Andrei Lugovski is blij dat hij weer kan optreden na de vergiftiging. Foto: dji

Oostende -

Twintig maanden geleden werd Andrei Lugovski (36) vergiftigd. Zondag staat de Oostendse tenor voor het eerst weer op het podium, in het Kursaal van Oostende. “Dan krijgt iedereen het antwoord op de vraag of ik nog kan zingen. Ook ik.”

Vier à vijf jaar zou Andrei Lugovski moeten revalideren na zijn vergifting, zo voorspelden de dokters. Maar komende zondag al – na twintig maanden revalidatie – maakt hij zijn muzikale comeback, met het Welcome back concert. “Ik kan niet wachten om weer op het podium te staan. Al is het best wel stresserend. Ik heb optreden enorm gemist, het maakt me gelukkig na alles wat er gebeurd is.”

Dat alles gebeurde begin vorig jaar. De zanger, die in 2007 nog de finale haalde van Idool, werd begin vorig jaar aangetroffen met een hoge dosis thallium in zijn lichaam, een bestanddeel van rattengif. Bijna alle organen waren aangetast. Hij lag in coma en woog in zijn ziekenhuisbed nog amper 40 kilo. Praten, zien of stappen lukte allemaal niet meer. Wekenlang lag hij dagelijks tot acht uur aan een dialyse om het gif uit zijn bloed te krijgen. Het onderzoek naar de vergiftiging heeft nog steeds geen dader opgeleverd.

In tweemaal een uur zal Lugovski 21 nummers zingen. Een mix van oude liedjes, covers én nieuw materiaal. Als steun krijgt hij een twaalfkoppige band naast zich. “Of mijn stem veranderd is door de vergiftiging? Die klinkt steviger en volwassener. Sommige mensen zeggen ook dat mijn stem uitgerust klinkt. Wellicht omdat ik zoveel maanden niet kon praten of zingen.” Hoe het concert zal lopen, is ook voor hem nog een vraagteken. “Ik voel nog steeds de gevolgen voor mijn gezondheid, maar ik heb er alles aan gedaan om te staan waar ik nu sta. Organisatoren vragen me vaak of ik al opnieuw kan zingen. Zondag krijgt iedereen het antwoord. Ook ikzelf.”

Voor het concert zijn al 1.200 tickets verkocht. Organisator Concertenaanzee.be wil er een jaarlijks event van maken, waarbij Lugovski bevriende zangers zal uitnodigen.

Door dji