Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

19/09/2019 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

‘Water en brood’ omdat mama schoolkantine niet betaalt

In Frankrijk is flinke heisa ontstaan toen een school twee kinderen letterlijk op water en brood zette omdat hun mama al een jaar lang de rekening voor de schoolkantine niet had betaald.

Het pijnlijke voorval deed zich voor in de lagere school van Saint-Pourçain-sur-Sioule, een dorp van zo’n 5.000 zielen in de Auvergne. Omdat hun ouders al meer dan een jaar de rekening van de schoolkantine niet konden of wilden betalen, besloot de gemeente drastisch in te grijpen: de kinderen mochten niet langer mee naar de refter maar kregen in een apart lokaaltje een glas water en een droge boterham. Tot groot ongenoegen van de leerkrachten: “Een probleem tussen volwassenen regel je niet op de rug van de kinderen. Ieder kind heeft recht op een maaltijd. Ik was echt geschokt.”

Toen de nationale media het verhaal oppikten ontstond er grote verontwaardiging. Maar de burgemeester verdedigde de beslissing van zijn adjunct, bevoegd voor onderwijs. Volgens hem kampten nog andere families met onbetaalde facturen, “maar voor hen konden we met de sociale dienst een oplossing uitwerken. Deze ene familie reageerde echter niet. Wat hadden we dan moeten doen? De politie optrommelen? De kinderen op de speelplaats aan hun lot overlaten?”

De ingreep had alvast effect: de ouders van de twee kindjes hebben intussen de rekening – een kleine 150 euro – vereffend. En de burgemeester? Die is fel geschrokken van de kritiek: “Dit was inderdaad een verschrikkelijke flater en ik heb er dan ook spijt van.” (krs)