Na droneaanval: Pompeo en Saudische kroonprins akkoord dat Iran verantwoordelijk gehouden moet worden

Bron © BELGA

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had een gesprek met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman zijn het erover eens dat Iran verantwoordelijk gehouden moet worden voor zijn “agressief, roekeloos en bedreigend gedrag”. Dat heeft een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld, na een ontmoeting tussen Pompeo en bin Salman in de nasleep van de droneaanval op Saudische olie-installaties vorig weekend.

Pompeo en de Saudische leider gaan akkoord dat de aanval op de twee Saudische olie-installaties een onaanvaardbare en ongeziene aanval was, aldus woordvoerster Morgan Ortagus.

“De minister en de kroonprins hebben besproken dat het noodzakelijk is dat de internationale gemeenschap samenkomt om het hoofd te bieden aan de continue bedreiging door het Iraanse regime, en zijn het erover eens dat het Iraanse regime verantwoordelijk gehouden moet worden voor zijn aanhoudend agressief, roekeloos en bedreigend gedrag”, klinkt het nog.

“Oorlogsdaad van Iran”

Saudi-Arabië besliste dinsdag al dat de verantwoordelijken voor de “agressie” verantwoording moeten afleggen.

Het State Department kondigde dinsdag aan dat Pompeo woensdag een bezoek bracht aan Saudi-Arabië om de inspanningen te coördineren om de Iraanse agressie in de regio te counteren.

Pompeo verklaarde eerder op de dag ook al dat de droneaanval een oorlogsdaad is van Iran.

Volgens de VS zijn er bewijzen dat Iran wel degelijk achter de aanval zit. Critici van Donald Trump beschuldigen de president er echter van op die manier Saudi-Arabië te willen paaien.

AANGERADEN
Meest recent