Belgisch gerecht legt fraude van Chinese Amazon-verkopers bloot

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

Chinese bedrijven kunnen allerlei producten spotgoedkoop aanbieden op de webwinkel van Amazon door te frauderen via Brussels Airport. Dat is aan het licht gekomen tijdens een onderzoek van het parket Halle-Vilvoorde, schrijft De Tijd donderdag.

Het parket onderzocht 16 zendingen uit China die via de luchthaven van Zaventem de Europese Unie werden binnengebracht zonder btw te betalen.

Daaruit blijkt dat de Chinese invoerders valse facturen gebruikten om invoerrechten te ontduiken, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. Om ook btw te ontduiken deden de Chinese bedrijven alsof de containers niet bestemd waren voor de Belgische markt, maar voor een ander EU-land waar ze btw zouden betalen. Uiteindelijk betaalden de bedrijven nergens btw.

Op die manier kunnen ze hun producten veel goedkoper aanbieden. “Vanuit België worden de goederen dan vervoerd naar een van de distributiecentra in de EU van websites zoals Amazon. En van daaruit vertrekken de goederen naar een particulier in Europa”, aldus Vercarre.

Het parket vervolgt in de zaak drie Chinese bedrijven, een Duits en een Brits bedrijf voor de correctionele rechtbank van Brussel. Ze worden vervolgd voor valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De zaak wordt op 5 december ingeleid voor de strafrechter.

AANGERADEN