Belgische F-16 stort neer in Frankrijk: “Vermoedelijk door motorproblemen, piloten lichtgewond”

Bron © Ouest-France, Belga

Een Belgische F-16 is tijdens een oefening gecrasht in het Franse Pluvigner, in het westen van het land. Dat melden Franse media. Eén piloot is terecht, een ander die met zijn parachute nog aan een hoogspanningslijn hing, is ook in veiligheid gebracht. Beiden raakten slechts lichtgewond, aldus Defensie.

De Franse krant Ouest-France meldde eerst dat er een dodelijk slachtoffer gevallen zou zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. Defensie heeft tijdens een persconferentie tekst en uitleg gegeven. Om nog onbekende redenen is het toestel op lage hoogte (500 meter) in de problemen geraakt. Volgens luchtmachtchef Frederik Vansina lag een motorprobleem aan de basis van de crash. Dat heeft hij verklaard tijdens een persconferentie.

De twee piloten hebben gebruikgemaakt van hun schietstoel. Eén piloot kwam ongedeerd op de grond, de andere hing een tijd nog met zijn parachute aan een hoogspanningslijn. Hij is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. “Ik heb ze beiden aan de telefoon gehad en ze hebben me verzekerd dat ze zich goed voelen. Buiten wat spierpijn en een schram zijn ze ongedeerd. We hopen ze vanavond met hun familie te kunnen herenigen”, klonk het.

Belgische F-16 stort neer in Frankrijk: “Vermoedelijk door motorproblemen, piloten lichtgewond”
Een piloot hing een tijdlang aan een hoogspanningslijn. Het duurde een poos eer hij bevrijd was. Zo moest de stroom uitgeschakeld worden. Foto: PHOTOPQR/OUEST FRANCE/MAXPPP

De crash vond plaats tijdens een navigatie-oefening die deel uitmaakt van een jaarlijkse test die alle Belgische gevechtspiloten moeten ondergaan. Een piloot vloog mee als instructeur die de test afnam. Het gaat om een toestel van de basis in Florennes bij Namen en was op weg naar het Franse Lorient. “De vlucht duurde een uur en acht minuten tot aan de crash”, klonk het. Nog volgens de luchtmachtchef gaat het om een toestel uit 1983 en hadden de technici van de basis het toestel vliegklaar verklaard.

Het vliegtuig zou op vijftig meter afstand van een woning neergestort zijn en heeft de woning geraakt. De inwoners van de woning zouden geëvacueerd zijn. “Mijn vrouw was op dat moment in het huis”, zegt Patrick Kauffer tegen de Franse krant Le Télégramme. “Plots hoorde ze een enorme explosie, gevolgd door een tweede. Ze is naar buiten gerend, de tuin in, en zag het brandende wrak van het vliegtuig liggen.”

Minister van Defensie Didier Reynders zegt “heel blij” te zijn dat de twee piloten van de F-16 die donderdag in Frankrijk neerstortte, zich hebben kunnen redden. Op Twitter meldt hij dat Defensie zich over hen en hun familie ontfermt. “Er zijn gelukkig ook geen slachtoffers op de grond. er komt een onderzoek naar de oorzaak van de crash”, aldus nog Reynders.

(lees verder onder de foto’s)

Belgische F-16 stort neer in Frankrijk: “Vermoedelijk door motorproblemen, piloten lichtgewond”
Foto: Cindy Le Gloanic
Belgische F-16 stort neer in Frankrijk: “Vermoedelijk door motorproblemen, piloten lichtgewond”
Foto: PHOTOPQR/LE TELEGRAMME/MAXPPP

Eerdere crashes

Het ongeval met de F-16 in het westen van Frankrijk is niet het eerste incident met een Belgische F-16 sinds ons land in 1979 het gevechtstoestel in gebruik nam. Slechts zelden kwam de piloot er ongedeerd vanaf. Een overzicht:

*12/03/1981: Piloot komt om bij crash met F-16 in Ville-du-Bois

Door een technisch defect crasht een F-16 in Ville-du-Bois, nabij Vielsalm, in de provincie Luxemburg. De piloot komt daarbij om het leven.

* 19/01/1982: Piloot komt om bij de botsing tussen twee F-16’s boven Wavreille

Twee F-16’s komen met elkaar in botsing boven Wavreille, nabij Rochefort, in de provincie Namen. De luitenant-kolonel die het ene vliegtuig bestuurt, kan zijn schietstoel gebruiken en overleeft het ongeluk, maar de kapitein in het andere toestel komt om het leven.

* 19/09/1984: F-16 crasht in Helchteren - twee doden

Tijdens een oefenvlucht crasht een Belgische F-16 in het Limburgse Helchteren. Beide inzittenden, een kapitein en een onderluitenant, komen om het leven.

* 29/04/1985: Piloot komt om bij crash F-16 in Court-Saint-Etienne

Op weg naar een oefenvlucht op lage hoogte raakt een F-16 uit koers. Het toestel stort neer in Court-Saint-Etienne, in Waals-Brabant. De piloot komt om het leven.

* 10/10/1986: Piloot komt om bij crash F-16 in Bourseigne-la-Vieille

De F-16 raakt de grond bij een oefenvlucht op lage hoogte in Bourseigne-la-Vieille, nabij Gedinne, in de provincie Namen. Het toestel crasht en de inzittende luitenant komt om het leven.

* 14/09/1987: Crash F-16 tijdens nachtelijke oefenvlucht - piloot komt om

Een kapitein merkt tijdens een nachtelijke oefenvlucht boven Kleine Brogel een probleem op aan zijn F-16. Hij krijgt de raad zijn schietstoel te gebruiken, maar probeert zijn toestel te redden. Net boven de grond verliest de piloot echter de controle over de F-16. Hij crasht en is op slag dood.

* 19/09/1987: Botsing tussen twee F-16’s nabij Limoges - Belgische piloot komt om

Twee Belgische F-16’s komen met elkaar in botsing iets ten zuidwesten van het Franse Limoges. De kapitein in het ene vliegtuig kan een noodlanding maken, maar het andere toestel crasht en de inzittende luitenant komt daarbij om het leven.

* 05/09/1989: Mecanicien crasht met Belgische F-16 in Noorwegen

Verstomming alom op de basis in het Noorse Oerland, waar de 2de Tactische Wing van Florennes deelneemt aan een NAVO-oefening. Een Waalse mecanicien rijdt met een Belgische F-16 naar de landingsbaan en stijgt tegen de richting op. Een 8-tal kilometer verder crasht hij op een boerderij en komt hij om. Het Belgische leger gaat ervan uit dat de mecanicien, die blijkbaar onder invloed van alcohol was, handelde in een vlaag van zinsverbijstering of zelfmoord pleegde.

* 18/10/1989: Twee Belgische F-16’s komen met elkaar in botsing boven Turkije: 2 doden

Twee F-16’s van het Belgische leger komen met elkaar in botsing tijdens een oefenvlucht boven Turkije. De twee toestellen crashen tegen een bergflank nabij het dorp Kirkagac, een 30-tal kilometer van de basis van Balikesir. Beide piloten, een kapitein en een commandant, komen daarbij om het leven.

* 23/03/1999: Bij crash van F-16 in Hamois komt piloot om het leven

Omstreeks 21.20 uur stort een F-16 van de 2de Taktische Wing uit Florennes tijdens een oefenvlucht neer in een veld in het dorpje Hamois, nabij Ciney, in de provincie Namen. De kapitein die het toestel bestuurde, komt bij de crash om het leven.

* 24/04/2002: Botsing met Belgische F-16: twee doden

Een Belgische F-16 komt tijdens een oefenvlucht in het Nederlandse Sellingen in botsing met een ULM-vliegtuig. Beide toestellen storten daarop neer. De twee inzittenden van het gevechtstoestel, een kapitein en zijn copiloot, kunnen hun schietstoel gebruiken, maar de parachute van de copiloot werkt niet en hij komt om, net als de inzittende van het ULM-vliegtuig.

* 09/12/2003: Botsing nabij Marche-en-Famenne van twee F-16’s: één piloot sterft

Rond 11.35 uur botsen in de buurt van Havelange twee Belgische F-16’s die deelnemen aan een simulatieoefening met grondaanvallen. Een van de piloten kan zichzelf redden door zijn schietstoel te gebruiken. De andere komt echter om het leven. De oorzaak van het ongeval is onbekend.

* 09/09/2005: Belgische F-16 stort neer in de buurt van het Waddeneiland Vlieland

Een F-16-gevechtsvliegtuig van de Belgische luchtmacht stort neer in zee bij het Nederlandse Waddeneiland Vlieland. De 33-jarige piloot komt om het leven. Het toestel was eerder die ochtend vanop de luchtmachtbasis van Florennes samen met drie andere F-16’s vertrokken in het kader van een oefening.

* 16/08/2012: F-16 stort neer in Kleine-Brogel

Een Belgische F-16 crasht in Kleine-Brogel, nadat een vogel in de motor van het toestel terecht was gekomen. De 24-jarige piloot kon zich met zijn schietstoel redden en landde met een parachute in een boom. Hij was zo goed als ongedeerd. Het toestel vloog in brand en raakte volledig vernield.

* 11/10/2018: F-16 brandt uit op basis FLorennes

Op de luchtmachtbasis van Florennes brandt een F-16 volledig uit en loopt een tweede toestel schade op. Twee technici lopen gehoorschade op. Volgens sommige bronnen zou een technicus per ongeluk oefenmunitie hebben afgevuurd vanuit een ander toestel.

Door sir, adm, rdb
AANGERADEN
Meest recent