Tom Dumoulin reageert geschokt op dopingbeschuldigingen tegen ex-ploegmaat: “Of ik kwaad ben? Ja!”

Bron © De Telegraaf

Tom Dumoulin bij zijn eindzege van de Giro in 2017, met links zijn toenmalige ploegmaat Georg Preidler Foto: BELGAIMAGE

Het Oostenrijks gerecht heeft officieel bevestigd dat wielrenner Georg Preidler op regelmatige basis bloeddoping en groeihormonen gebruikte. Óók in de tijd dat hij bij Team Sunweb reed. In 2017 won Tom Dumoulin de Giro d’Italia met Preidler in de ploeg. “Ik ben in shock”, aldus de Nederlander in een statement. “Ik ben ongekend trots op die eindzege in de Giro maar nu ik weet dat er mogelijk een renner in mijn team zat die niet clean rondreed, is dat een heel bittere pil om te slikken.”

De Oostenrijkse wielrenner Georg Preidler (29) wordt door het gerecht officieel beschuldigd van ernstige, commerciële fraude. In juni werd Preidler schuldig bevonden aan schendingen van de antidopingregels in 2018, waarna de Oostenrijkse anti-dopingorganisatie (ÖADR) hem prompt een schorsing van vier jaar oplegde, tot 4 maart 2023. Zijn resultaten tussen 1 februari 2018 en 5 maart 2019 werden geschrapt.

“De aanklachten hebben betrekking op het gebruik van bloeddoping en groeihormonen vóór de Giro d’Italia 2017”, klinkt het bij de aanklagers in Innsbruck. Preidler kwam in februari dit jaar onder de aandacht van de antidopingautoriteiten tijdens controles op de wereldkampioenschappen skiën in het Oostenrijkse Seefeld als onderdeel van een onderzoek naar bloeddoping, genaamd Operatie Aderlass.

In maart 2019 verklaarde Preidler inderdaad doping te hebben gebruikt, maar wel pas ná zijn tijd bij Sunweb. Een celstraf van zes maanden tot zelfs vijf jaar hangt de Oostenrijker nu boven het hoofd. Hij heeft twee weken om in beroep te gaan.

“Ik zou niet verrast zijn dat het waar is”

Preidler reed in 2017 voor tem Sunweb, dat die bewuste Giro ook won met Tom Dumoulin. De Nederlander reageert nu furieus op het nieuws over zijn voormalige ploeggenoot in een uitgebreid statement:

“Helaas hoorde ik vandaag dat Georg Preidler wordt beschuldigd van dopinggebruik - ook in 2017 - inclusief dus het jaar dat ik de Giro won. Ik ben in shock. Ik ben ongekend trots op die eindzege en zal dat ook altijd blijven. Maar nu ik weet dat er mogelijk een renner in mijn team zat die niet clean rondreed, is dat een heel bittere pil om te slikken.”

“Ik weet niet of het waar is, natuurlijk hoop ik van niet. Maar om eerlijk te zijn, zou ik niet verrast zijn. Hij was niet meer de vrolijke Georg die ik kende. Hij kwam over als bitter, onzeker en in zichzelf gekeerd. Ik denk dat het voor hem heel lastig was om zo hard te werken en erachter te komen dat hij niet de renner was die hij wilde zijn.”

“Of ik kwaad ben? Ja!”

“Het zijn denk ik twijfels die elke sporter heeft, ook ik. Maar je moet daar mee leren dealen. Maar hij keerde zich tot het gebruik van doping, terwijl anderen dat niet deden. Of ik kwaad ben? Ja! Hij heeft een geweldig verkeerde beslissing in zijn leven gemaakt. En dat heeft effect op verschillende mensen om hem heen en dat kan hij niet meer terugdraaien. Hij heeft een fout gemaakt en moet daar nu de prijs voor betalen.”

“Maar ik wil niet als een bittere man naar anderen overkomen en zeker richting iemand die tot voor kort dicht bij me stond. Ik hoop echt dat hij weer de vriendelijke, aardige persoon kan worden die hij kan zijn. Ik weet dat het erin zit bij hem, van de eerste jaren dat we ploegmakkers waren. Ik hoop dat hij dat zelf ook nog weet.”

Door vml
AANGERADEN