Acapellakoor met dementie is oudste act ooit in ‘Belgium’s got talent’

Foto: Belgium's Got Talent

De indrukwekkendste act in Belgium’s got talent valt vanavond niet te noteren bij dansers, acrobaten of kaartgoochelaars. Wel bij een koor met uitsluitend 80-plussers. De zangers en zangeressen van De Acapella’s brengen oude Nederlandstalige hits, maar vooral: ze doen dat ondanks hun strijd tegen dementie.

Met een twintigtal zijn ze, de bewoners van Woon-zorgcentrum Zilvervogel in Rekkem die iedere dinsdag samen zingen in hun kapel. Dat doen ze onder de naam De Acapella’s. De 80-plussers kiezen niet voor hippe nummers uit de hitlijsten, maar liedjes uit hun eigen jonge jaren. En die zijn al even geleden: het oudste koorlid is 98 jaar. Zo zitten onder meer Chérie van Eddy Wally en Op de purperen hei van Louis Neefs in het repertoire. En hoewel alle zangers vechten tegen dementie, willen ze die liedjes straks laten horen aan de jury van Belgium’s got talent. De Acapella’s kronen zich zo tot de oudste deelnemers ooit aan de talentenjacht van VTM.

“Zingen is de ideale manier om dementie te doorstaan”, zegt Patricia, de koorbegeleidster van De Acapella’s. “De liedjes brengen herinneringen naar boven bij onze bewoners. Naar de volgende ronde gaan? Zeg nooit nooit. Maar daar gaat het niet om. We willen vooral tonen wat we kunnen. Eigenlijk is muziek zelfs bijzaak: bij ons gaat het om sociaal contact en ambiance. De ervaring om eens in zo’n grote studio te mogen zingen, nemen we er natuurlijk graag bij.”

Kunst met kettingzaag

De concurrentie vanavond is sterk. Zo is er Vilja Duo uit Antwerpen, een koppel dat dans met luchtacrobatie combineert. De 12-jarige Rens uit Sinaai toont zijn goocheltrucs met speelkaarten, en Younes (21) uit Ronse probeert in één minuut een voetbal meer dan honderd keer aan te tikken. De gevaarlijkste act komt van Francis (48) uit Boom, ofte Carving Cis: hij is kettingzaagkunstenaar. Na amper drie jaar oefenen neemt hij al deel aan wedstrijden. Nu krijgt hij slechts twee minuten om van een boomstronk een houtsculptuur te maken.

Belgium’s got talent

VTM, 20.40 uur

Door dvg, djr
Meest recent