Sylvie schittert in ‘Monacovrouwen’: “Een gasontploffing, en heel mijn leven lag in puin”

Foto: SBS

Van Pamela Anderson tot prins Albert van Monaco. Als dj Grace krijgt Sylvie Ernalsteen (47) aan de Côte d’Azur de beau monde voor haar draaitafel. Nochtans moest ze knokken, toen ze als 21-jarige zwaarverbrand raakte bij een gasontploffing. “Mijn littekens zijn de schoonheidsvlekjes van een vechter, van een overlever.” Vanaf vanavond is ze te zien in Monacovrouwen op Vijf, dat baadt in luxe en glamour.

“De schoonheidsvlekjes van een vechter, van een overlever.” Zo noemt de Antwerpse Sylvie Ernalsteen de littekens die ze nog steeds draagt in haar gezicht. Ze was 21 toen ze zwaarverbrand raakte bij een gasontploffing in haar woning. Toen Paul Jambers haar twee jaar later, in 1995, opzocht voor zijn programma, droeg ze nog steeds een drukmasker en handschoenen. Om het herstel een beetje leefbaar te maken.

Naast alle pijn was er ook de mentale klap. “Wanneer je merkt dat de wereld ineens anders reageert op jou. Mensen staren je aan, zomaar in de winkel. Sommigen hadden schrik. Soms haalden ze zelfs hun kindjes weg uit mijn buurt. Maar op tv komen met mijn verhaal heeft me toen erg geholpen in mijn verwerkingsproces.”

LEES OOK. Deze excentrieke kapster uit West-Vlaanderen woont nu in Monaco en is binnenkort te zien op Vijf

Door het incident kwam ook haar leven abrupt tot een halt. De stekker ging uit haar modellencarrière, en ze stopte noodgedwongen met het meidengroepje waarin ze zat. Een groepje met Katia Alens overigens, dat kort daarna met Joyce De Troch en Inge Moerenhout zou uitgroeien tot Opium. “Ik werd makelaar in immobiliën, maar al die tijd bleef er iets sluimeren. Ik voelde een voortdurende leegte die moest worden opgevuld.”

Pamela Anderson

De klik maakte ze enkele jaren geleden tijdens een congres met Oprah Winfrey in Miami. “Dat vond plaats in een grote zaal, genre Sportpaleis, waar het pikdonker was. Ineens sprongen de lichten aan en begon een vrouwelijke dj in het midden plaatjes te draaien. Mijn hart bonkte. Dit is het, wist ik. Ik prijs me gelukkig dat ik zo’n ervaring heb mogen meemaken.”

Intussen heeft Ernalsteen ‘dj Grace’ op haar visitekaartje. Ze draaide haar eerste show in Cannes tijdens een Russische missverkiezing, en is nu de huis-dj van de exclusieve jachtclub in Monaco én het Hotel de Paris in Saint-Tropez. Met op de agenda binnenkort ook shows in Portugal en op Ibiza, en een eigen single Monte Carlo in de maak. “Prins Albert, actrice Joan Collins of Pamela Anderson, ik krijg ze geregeld voor mijn draaitafel. Weet je, ik ben op zulke avonden liever dj dan gast. Dan kan ik mensen observeren, heb ik controle en bepaal ik mee de sfeer.”

Niet langer ‘De vrouw van’

Momenteel woont Ernalsteen in het centrum van het Franse Cannes, al heeft ze naar eigen zeggen “een appartement op het oog in Monaco”. Haar man, die nog te zien was toen Paul Jambers haar in 2012 opnieuw opzocht, is er niet meer bij. “Noem mij gerust een onafhankelijke vrouw met veel wilskracht. Uit eigen keuze. Ik was rijk getrouwd, maar wou niet langer de vrouw van zijn.”

‘Monacovrouwen’, Vijf, 20.35 uur

Door Benjamin Praet
Meest recent