Familie nabestaanden Buizingen: “Onze dierbaren zijn in een veilige omgeving toch maar omgekomen”

Panayotis Andronikos verloor zijn zoon Jérôme in de treinramp. Hij was zelf ooit machinist bij de Spoorwegen Foto: Sudpresse

Brussel / Halle / Buizingen -

Negen jaar, 7 maanden en 6 dagen na de treinramp van Buizingen, zo berekende een nabestaande, pleit geen enkele van de drie de beklaagden, NMBS, Infrabel noch treinbestuurder Robin V.B. (40), schuldig voor de botsing, die 19 mensenlevens eiste. “Onze dierbaren zijn dus in, een volgens hen althans, veilige omgeving toch maar omgekomen”, vatte Panayotis Andronikos (69), vader van de omgekomen Jérôme, vier dagen van pleidooien op een pijnlijke manier samen.

“Wij kunnen nu nog alleen maar hopen dat de rechtbank tenminste verantwoordelijken voor de botsing zal aanduiden”, voegde de zus van slachtoffer Philippe Vanden Eynde eraan toe.

“Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik denk aan die dag, die uw en mijn leven voor altijd veranderd heeft”, verklaarde bestuurder V.B. in zijn laatste woord aan de slachtoffers van de ramp. “Ik had soms de indruk dat ik de ideale schuldige in het onderzoek moest zijn. Maar ik ben er nog altijd rotsvast van overtuigd dat ik niet door het rood licht ben gereden.”

Voor hem heeft het parket plots de deur op een kier gezet voor een schuldigverklaring met kwijtschelding van straf in plaats van een veroordeling tot 3 jaar met uitstel. Maar voor NMBS en Infrabel blijft de strafeis respectievelijk 600.000 en 500.000 euro boete, zonder uitstel. Uitspraak op 3 december.

Door yb
AANGERADEN
Meest recent