Lefevere wil af van gemengde ploegenaflossing en pleit voor boycot van gloednieuwe WK-discipline

Foto: Photo News

Zondag begint het WK in Yorkshire met een gemengde ploegenaflossing, een nieuw event met landenteams waarin vrouwen en mannen samen uitkomen. Die nieuwe proef vervangt de traditionele ploegentijdrit, zeer tot onvrede van Patrick Lefevere, CEO van Deceuninck-Quick Step.

Sinds het WK in Valkenburg 2012 was de ploegentijdrit voor merkenteams de traditionele opener van het WK wielrennen. Dit jaar is dat voor het eerst niet zo. Net als op het voorbije EK introduceert wielerbond UCI een ‘aflossing’ voor gemengde landenteams. Eerst rijden drie mannen een ploegentijdrit, drie dames lossen hen nadien af. De gezamenlijke tijd telt. Het concept past in het streven van het Internationaal Olympische Comité naar meer gendergelijkheid in de sport.

Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick Step is evenwel geen fan: “Mocht het alleen van mij afhangen, dan zou ik dit event zwaar boycotten. De ploegentijdrit was een prachtige discipline en dat zeg ik niet alleen omdat we vier keer wereldkampioen zijn geworden. Het was prestigieus, de beste ploegen stelden allemaal hun beste renners op. Ook bij de fietsenconstructeurs leefde dat enorm. En nu neemt de UCI ons dit af.”

Lees verder onder de foto

Lefevere wil af van gemengde ploegenaflossing en pleit voor boycot van gloednieuwe WK-discipline
Foto: EPA-EFE

Lefevere vindt een gemengde aflossing geen waardige vervanger: “Ik geloof totaal niet in dat concept. Wat ga je zien? Nederland zal winnen met vijf minuten voorsprong. Dat machtsverschil is veel te groot. De beste renners halen er ook hun neus voor op. Federaties hebben de allergrootste moeite om een deftige ploeg bij elkaar te krijgen. De UCI denkt dat het event zal groeien, ik denk van niet.”

Deceuninck-Quick Step is één van elf wielerteams die eigenaar is van Velon, een joint venture die eigen competities organiseert zoals de Hammer Series. ­Velon zou tegen het initiatief van de UCI moeten ingaan, vindt Lefevere: “Wij zouden onze renners hiervoor niet moeten vrijgeven. En dan op dezelfde dag een ­eigen WK ploegentijdrijden organiseren. Elia Viviani wilde per se meedoen omdat hij dan samen met zijn vriendin Elena Cecchini kan rijden. Daarvoor wilde hij een paar dagen voor het einde forfait ­geven in de Ronde van Slovakije. Maar no way dat hij dat mag doen. De Ronde van Slovakije is zaterdag gedaan, het ­gemengde WK is zondag. Hij moet maar zorgen dat hij er op tijd raakt.”

Lefevere benadrukt dat zijn verzet tegen de gemengde ploegenaflossing niet mag gezien worden als minachting voor het vrouwenwielrennen: “Ik ben voor vrouwenwielrennen. Ik krijg geregeld het verwijt dat Deceuninck-Quick Step geen damesploeg heeft, maar ik heb wel de sponsor voorzien voor Experza-Footlogix, de damesploeg van Christel Herremans. Wie zegt dat ik niks doe voor dameswielrennen is verkeerd.”

Door Jan-Pieter De Vlieger