Klimaatstakers trekken wereldwijd de straat op

Bron © Reuters

Klimaatactiviste Greta Thunberg tijdens een demonstratie tegen klimaatverandering in Washington afgelopen week. Foto: REUTERS

Vrijdag nemen miljoenen mensen deel aan een globale klimaatstaking. Ze vragen dat politici ambitieuzer optreden en eisen een rechtvaardig klimaatbeleid voor iedereen.

In de aanloop naar de VN-klimaattop volgende week zullen vrijdag miljoenen mensen hun school, huis of kantoor verlaten en de straat op gaan. Met deze globale klimaatstaking willen de organisatoren wereldwijd jongeren, maar ook vakbonden, werknemers en bedrijven mobiliseren om dringende maatregelen tegen de klimaatverandering te vragen. Op de website van de Global Climate Strike staat te lezen: “Ons huis staat in brand - laat ons ernaar handelen. We vragen klimaatrechtvaardigheid voor iedereen.”

Geïnspireerd door de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) zijn er in zowat 150 landen acties gepland. “Weldra gaat de zon op op vrijdag 20 september 2019”, kondigde de Zweedse donderdag op Instagram aan. “Veel geluk aan Australië, de Filipijnen, Japan en de eilanden in de Stille Oceaan. Jullie starten!”

Ook de Belgische klimaatactivisten geven present. Zij vragen “veel meer ambitie op elk politiek niveau, en een klimaatbeleid dat eerlijk is voor iedereen”. Ze roepen mensen op om “over de generaties heen” de handen in elkaar te slaan en vrijdag massaal richting Brussel te trekken om hun stem te laten horen.

Door GG
AANGERADEN