Togastoet met ’t Vliegerke en stil protest

Gent -

In Gent is vrijdagmiddag het academiejaar officieel geopend. Dat gebeurde met de traditionele “stoet der togati”. Die vertrok voor de allereerste keer aan het Oud Gerechtsgebouw en eindigde in een stille protestactie.

De traditionele togastoet is het officiële begin van het academiejaar. Vertrekpunt was jarenlang het Pand in Onderbergen, maar rector Rik Van de Walle bracht daar twee jaar geleden verandering in. Na het stadhuis en de Sint-Baafskathedraal was het vrijdag de beurt aan het Oud Gerechtsgebouw.

“We kiezen elk jaar een nieuwe prestigieuze plek uit in de stad”, zegt Van de Walle. “We willen zo tonen dat we met beide voeten in de maatschappij staan.”

Dit jaar liepen opvallend veel lokale politici mee zoals Stephanie D’Hose (Open VLD), Anneleen Van Bossuyt (N-VA), Fourat Ben Chicka (Groen) en Joris Vandenbroucke (SP.A).

Om het stof van de toga’s te blazen, speelde de studentenfanfare ’t Vliegerke van Walter De Buck en YMCA van Village People.

Togastoet met ’t Vliegerke en stil protest

Protestactie

Van de Opera ging het naar de Kouter en via de Kalandeberg naar de academische zitting in de Aula.

Daar hield een groep activisten een stille protestactie met borden vast als “UGent stops subsidizing Meat” en “UGent declare Climate Emergency”.

“De UGent en de Stad moeten meer doen voor het klimaat”, zeg doctoraatsstudent Jonas Van der Slycken. “Er zijn kordatere maatregelen nodig tegen de klimaatopwarming. Waarom roept de UGent niet de klimaatnoodtoestand uit? De universiteit van Bristol heeft dat al gedaan.”

Togastoet met ’t Vliegerke en stil protest
Door Tuly Salumu
AANGERADEN
Meest recent