Nederlandse beleggers eisen uitstel van benoeming

“Dominique Leroy had in juni al contacten met KPN”

© Photo News

Vertrekkend Proximus-CEO Dominique Leroy had in juni al contact met KPN over een topfunctie. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC op basis van hooggeplaatste bronnen bij het Nederlandse telecombedrijf. Die onthulling werpt een nieuw licht op de zaak rond de verkoop van Proximus-aandelen door Leroy. Nederlandse beleggers hadden eerder op vrijdag al laten weten dat Leroy wat hen betrof niet kan starten als CEO van KPN als er in België nog een onderzoek naar handel met voorkennis naar haar loopt.

Karsten Lemmens, jvh

KPN had in juni al contact met Dominique Leroy om de nieuwe topvrouw te worden. Leroy hield in eerste instantie de boot af, maar toen KPN enkele weken later aandrong, ging ze alsnog op de uitnodiging in. Dat gesprek vond eind juli plaats, zo weet NRC.

“We hebben haar eind juni voor het eerst benaderd”, stelt een hooggeplaatste bron binnen het bedrijf aan de krant. “Toen zei ze: daar moet ik over nadenken. Misschien moeten we later nog eens praten. Eind juli is er een gesprek geweest met een breed scala aan thema’s: ‘Wat is je visie op leiderschap?’, ‘Hoe kijk je naar een bedrijf als KPN?’.”

Handel met voorkennis

Leroy ligt onder vuur wegens de verkoop van een pakket aandelen: er loopt een onderzoek naar handel met voorkennis. Nadat Leroy op 5 september haar vertrek had aangekondigd naar KPN, raakte bekend dat ze een maand eerder een pakket Proximus-aandelen had verkocht ter waarde van ruim 285.000 euro. Beurswaakhond FSMA startte daarom een onderzoek naar de aandelentransactie. Het vertrek van een sleutelpersoon in een bedrijf geldt immers als koersgevoelige informatie.

Begin september zei Leroy dat de aandelenverkoop los stond van haar vertrek. Eind juli heeft ze opdracht gegeven aan haar bank aandelen te verkopen. Op dat moment had Leroy naar eigen zeggen niet besloten Proximus te verlaten. “Ik was in bespreking over de hernieuwing van mijn contract met Proximus en had enkele gesprekken met verschillende externe partijen, waaronder KPN”.

Volgens NRC had het gesprek met KPN ten tijde van de aandelentransactie al de vorm van een formele sollicitatie. Ook bracht ze KPN er tijdens het gesprek eind juli niet van op de hoogte dat ze bezig was haar aandelen te verkopen.

Beleggers sceptisch

Normaal gezien zou Leroy bij KPN op een buitengewone algemene vergadering op 28 oktober aangesteld worden. Maar voor de Nederlandse beleggers kan die benoeming voorlopig niet doorgaan. “Wij hopen dat die niet plaatsvindt voor dit allemaal is afgerond”, zegt Paul Koster, voorzitter van het 42.000 leden tellende VEB. “Ik hoop dat KPN en de raad van commissarissen de gevoeligheid hiervan inzien. Dat ze begrijpen dat het niet verstandig is om iemand waar net huiszoekingen hebben plaatsgevonden aan te nemen, als er nog geen definitief oordeel is van de FSMA (Belgische beurswaakhond, red.) of justitie.”

Volgens Koster moet de nieuwe CEO zich onmiddellijk honderd procent op de leiding van KPN kunnen richten, dat voor heel wat moeilijke opdrachten - zoals het investeren in 5G - staat. “Dan mag je niet worden afgeleid door andere dingen.”

“Spoedcursus Hollands calvinisme nodig”

Volgens Koster heeft Leroy zich bij Proximus weliswaar bewezen, maar getuigt de verkoop van haar aandelenpakket als een zware inschattingsfout. “Ook al ben je nog maar in onderhandeling over een mogelijk vertrek bij Proximus, als CEO moet je je realiseren dat dit gevoelige materie is. Ook al is het net een open periode waarin je aandelen mag verkopen, je stelt dat dan beter uit tot je daarover een definitieve beslissing hebt genomen. Leroy vertelde dat ze al drie jaar gewacht had met het verkopen van de aandelen, dan had daar toch nu nog wel een half jaartje bij gekund. Je mag van een CEO op dat punt net het meeste gevoeligheid verwachten.”

Handel met voorkennis is in Nederland een gevoelig thema, omdat er daar al enkele ophefmakende zaken rond zijn geweest. Ook dat had Leroy moeten weten, stelde de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad vorige week. Volgens het commentaar van de krant steekt Leroy de winst van haar aandelenverkoop best “in een spoedcursus Hollands calvinisme”.

KNP wil niet weten van uitstel

Niet dat protest de aanstelling van Leroy zal blokkeren. Het aanstellen van een CEO is een beslissing die door de raad van commissarissen wordt genomen, er is geen stemming door de aandeelhouders voor nodig. KPN liet vrijdag dan ook al weten dat de benoemingsprocedure gewoon zou doorgaan.

Koster beseft dat hij in dat geval alleen maar kan roepen aan de zijlijn. “We zullen onze stem tijdens de vergadering laten horen”, zegt hij. “De belangrijkste taak van de raad is een CEO te benoemen. Het zou daarin niet bepaald de schoonheidsprijs krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten