Deceuninck - Quick Step schiet met jonge Jannik Steimle ook raak in Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp

© Photo News

Jannik Steimle heeft vrijdag de 104e editie van het Kampioenschap van Vlaanderen (cat. 1.1) gewonnen. De 23-jarige Duitser had na 185,1 kilometer in Koolskamp twee seconden voor op de Nederlander Timo Roosen. Diens landgenoot Dylan Groenewegen, de winnaar van vorig jaar, won op vier seconden de sprint van een eerste peloton.

Vincent Van Genechten

In Koolskamp lag het tempo al in de eerste van zeventien af te leggen ronden erg hoog. Toch slaagden Guillaume Seye, de Albanees Ylber Sefa en de Duitser James Koch erin een kloof te slaan. Gianni Marchand probeerde in zijn eentje nog naar de drie leiders te rijden, maar slaagde niet in zijn opzet. Het trio kreeg daarna meteen een vrijgeleide van het peloton en kon zo zijn voorsprong uitbouwen tot zowat 7 minuten.

Met nog 45 kilometer voor de boeg trok men het peloton in verschillende waaiers uiteen. In het eerste gedeelte zaten onder andere Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Mark Cavendish, Giaccomo Nizzolo, Baptiste Planckaert, Mike Teunissen, Edward Theuns en Belgisch kampioen Tim Merlier. Die groep van zowat 45 renners sterk kwam op 25 kilometer van de finish bij de drie vroege vluchters. Op de lange rechte wegen bleef het tempo heel hoog, waardoor de deur van de omvangrijke kopgroep achteraan open stond.

Steimle startte op 8 kilometer van de aankomst aan een solo. Hij sloeg een kleine kloof, terwijl Jonas Rickaert en Tim Roosen een tegenreactie opzetten. Zij kregen onmiddellijk Pieter Serry mee als stoorzender. Roosen probeerde in de slotkilometer nog alleen naar Steimle te rijden, maar strandde op luttele seconden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lawrence Naesen was met een zesde plaats beste Belg. Emiel Vermeulen (7e), Edward Theuns (9e) en Baptiste Planckaert (10e) finishten eveneens in de top tien.

Steimle rijdt als stagiair voor Deceuninck - Quick-Step en tekende eerder deze week een profcontract voor twee seizoenen bij de formatie van Patrick Lefevere. Vrijdag boekte hij zijn derde profzege. In het truitje van het continentale Voralberg won hij eerder dit jaar al de proloog en een etappe in de Ronde van Oostenrijk (2.1).

© Photo News

Uitslag:

1. Jannik Steimle (Dui/Deceuninck - Quick-Step) de 186 km in 4u03:55

(gem. 45,753 km/u)

2. Timo Roosen (Ned) op 0:01

3. Dylan Groenewegen (Ned) 0:04

4. Adrien Petit (Fra); 5. Cees Bol (Ned); 6. Lawrence Naesen; 7. Emiel Vermeulen; 8. Giacomo Nizzolo (Ita); 9. Edward Theuns; 10. Baptiste Planckaert.

Jannik Steimle zit “in een rollercoaster”

Maandag ondertekende Jannik Steimle een contract voor twee jaar bij Patrick Lefevere. Daags nadien won hij de Textielprijs van Vichte en vrijdag boekte hij als stagiair meteen zijn eerste grote zege voor Deceuninck - Quick- Step door een solo van 8 kilometer af te ronden in het Kampioenschap van Vlaanderen.

“Ik kan het allemaal nog niet echt vatten. Ik zit in een heuse rollercoaster”, reageerde de 23-jarige Duitser . Eerst was er dat contract dat ik mocht tekenen. Dan de winst in Vichte en nu ben ik voor één jaar Kampioen van Vlaanderen. Het lijkt allemaal heel surrealistisch. Ik ben zo gelukkig dat ik ook de komende twee jaar voor Deceuninck - Quick-Step mag rijden. Ik voel nu al dit team één grote familie is. Vandaag schreeuwde iedereen van de ploeg mij naar voor. Dit alles is een droom die uitkomt.”

Met nog 8 kilometer voor de boeg achtte Jannik Steimle zijn moment gekomen. “Ik wou iets ondernemen. Ik heb alles gegeven. In mijn oortje hoorde ik dat ik niet mocht achterom kijken en vol moest doorgaan. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijk kon ik in de laatste meters toch het zegegebaar maken. Ik heb het nodige geluk gehad om in dit team terecht te komen. Ik kreeg een hele poos geleden al een telefoontje met de vraag of ik aan de slag wou bij Deceuninck - Quick-Step als stagiair. Ik had nooit gedacht dat daar ook een contract aan zou verbonden zijn. Ik weet nu al dat ik de juiste keuze gemaakt heb.”

© Photo News

Dylan Groenewegen hoopt op revanche in Primus Classic

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) heeft het Kampioenschap van Vlaanderen geen tweede keer op rij kunnen winnen. De 26-jarige Nederlandse sprintbom stond wel opnieuw op het podium, maar nu als derde, nadat hij in 2018 zegevierde en in 2017 tweede werd. Hij hoopt zaterdag in de Primus Classic wel zijn slag te kunnen slaan.

In Koolskamp moest Groenewegen niet alleen de Duitser Jannik Steimle, maar ook zijn land- en teamgenoot Timo Roosen voor laten gaan. “Het ziet er niet goed uit als je met je team tweede en derde wordt, maar het is nu eenmaal zo. Deceuninck - Quick-Step probeerde de boel te controleren. Wij deden netjes mee en ik rekende daarbij natuurlijk op mijn sprint. Toch slaagde er een blauw mannetje in om in de aanval te gaan. Roosen reageerde, maar kwam te kort. Jammer.”

Met nog 45 kilometer voor de boeg trokken enkele teams, waaronder Jumbo-Visma, het pak op waaiers. “Wij hadden in eerste instantie twee mannen mee. Ik moest wel even alle registers opentrekken om ook bij die groep te komen. Net toen ik ging aansluiten draaide men het gas opnieuw vol open. Ik kon gelukkig rekenen op Roosen en Mike Teunissen. Zo kon ik even herstellen en dan begon een leuk spelletje. Ik ben wel in orde. Dat getuigt mijn sprint, na een hectische koers. Zaterdag wacht me in de Primus Classic alvast een nieuwe kans.”

“Ik heb alles gegeven in volle finale, maar ik kwam net iets te kort om Steimle nog bij de lurven te vatten”, verklaarde Roosen. “We kleurden met Jumbo-Visma de wedstrijd, maar er glipte er ééntje door de mazen van het net. Met Jonas Rickaert ging ik in de tegenreactie, maar er kwam meteen een mannetje van Deceuninck - Quick Step de boel verstoren. In de slotkilometer kon ik Rickaert afschudden en ging ik vol alleen door. Ik kwam beetje per beetje dichter, maar echt stilvallen deed die Duitser niet. Spijtig genoeg slaagden we er niet in om het af te maken. Daarvoor lag de eindmeet net iets te dicht.”

Palmares sinds 1999:

1999: Michel Vanhaecke

2000: Niko Eeckhout

2001: Paul Van Hyfte

2002: Jimmy Casper (Fra)

2003: Baden Cooke (Aus)

2004: Jimmy Casper (Fra)

2005: Sergey Lagutin (Oes)

2006: Niko Eeckhout

2007: Baden Cooke (Aus)

2008: André Greipel (Dui)

2009: Steven de Jong (Ned)

2010: Leigh Howard (Aus)

2011: Marcel Kittel (Dui)

2012: Ronan van Zandbeek (Ned)

2013: Jens Debusschere

2014: Arnaud Démare (Fra)

2015: Michal Golas (Pol)

2016: Timothy Dupont

2017: Fernando Gaviria (Col)

2018: Dylan Groenewegen (Ned)

2019: Jannik Steimle (Dui)

LEES OOK

Nu in het nieuws