Nancy uit 'Thuis' start in ‘Dancing with the stars’: “Ik heb eens goed gehuild na mijn eerste blessure”

Ann Pira: “Mijn eerste liefde was ballet.” Foto: SBS

Ze is al een jaar alcoholvrij en slaapt minstens acht uur per nacht. En dan is er nog krachttraining, yoga en zwemmen. Thuis-actrice Ann Pira (54) komt als oudste deelnemer aan de start van Dancing with the stars, maar daar zal amper iets van te merken zijn. “Ik ben ineens weer helemaal wakker, in alle facetten van mijn leven.”

Nancy uit 'Thuis' start in ‘Dancing with the stars’: “Ik heb eens goed gehuild na mijn eerste blessure”

Ze heeft naar eigen zeggen “eens goed gebleit, de voorbije week”. “Alles ging vlot tot nog toe, maar maandag liep ik mijn eerste blessure op: overbelaste ribspieren door te vaak dezelfde beweging te oefenen. Dat zorgde voor een mentale dip. Maar ik heb mezelf snel bijeengeraapt. Doorgaan en niet opgeven, dat zit in mij.”

Ann Pira heeft dan ook een duidelijk doel voor ogen: als ze bij de eerste twee afvallers is, zal ze teleurgesteld zijn. Daarna mikt ze meteen op vijf deelnames, en dáárna de finale. “Ik heb een beetje faalangst, maar ik laat me daardoor niet verlammen. Angst is een slechte raadgever. Ik voel vooral goesting, en een gezonde spanning. Weet je hoe ik dat het best kan omschrijven? Ik ben weer helemaal wakker, in alle facetten van mijn leven.”

Een stappenplan, dus, om te zegevieren in het nieuwe seizoen van Dancing with the stars. En dat komt met een strakke agenda. “Ik zorg dat ik elke nacht zeker 8 uur slaap en ik ben bovendien al een jaar alcoholvrij. Dat trek ik door, want sindsdien voel ik me stukken beter. Ik kan het iedereen aanraden. En voorts bereid ik me voor met krachttraining, yoga en zwemmen. Dat is intensief, maar hoogstnodig: als acteur ben ik me net heel bewust van mijn lichaam.”

Tegelijk beseft Pira dat populariteit een rol speelt om stemmen te scoren. Gelukkig heeft ze Thuis aan haar zijde, waarin ze elke dag voor meer dan een miljoen Vlamingen schittert als Nancy. “Maar de sociale media, die zijn nieuw voor mij. Ik ben pas begonnen met Instagram en heb ocharme 500 volgers. Als je dan kijkt naar Jani … Die heeft er 270.000. Gelukkig hebben mijn Thuis-collega’s van de VRT toestemming gekregen om mij mee te promoten. Al wil ik vooral dat mensen op me stemmen omdat ze het goed vinden wat ik doe.”

Nancy uit 'Thuis' start in ‘Dancing with the stars’: “Ik heb eens goed gehuild na mijn eerste blessure”

Belabberde conditie

Met haar 54 jaar is Ann Pira de oudste deelnemer. Ze heeft een jaartje voorsprong op acteur Michael Pas, die vandaag 53 wordt. “Ik wil tonen dat je op die leeftijd fysiek nog mee kunt, en de vijftigplussers hoop geven. Voor zover die daar massaal nood aan hebben, natuurlijk. (lacht)

Pira heeft wél een verleden als danser. “Dat was mijn eerste liefde, nog voor ik in het theater ging. Ik was een verdienstelijk amateur in het klassiek ballet. Dat heeft me ook geleerd om heel gedisciplineerd te leven, iets wat ik nog altijd meedraag. Maar goed, dat is dertig jaar geleden. Nu mocht ik vooral merken dat mijn conditie niet veel meer voorstelt. En dat dansen op hakken uitermate moeilijk en pijnlijk is.”

‘Dancing with the stars’, Vier, zondag om 20 uur

Door Benjamin Praet