Trump dreigt ISIS-gevangenen vrij te laten aan Europese grenzen: “Wij willen niet opdraaien voor de kosten”

Bron © BELGA

Donald Trump Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Europese landen vrijdag opgeroepen hun burgers terug te nemen die zich bij Islamitische Staat hebben aangesloten, en die nu gevangen gehouden worden in kampen van Koerdische troepen in het noordoosten van Syrië.

Duizenden buitenlandse strijders uit een 80-tal landen sloten zich bij ISIS aan toen de terreurgroep in 2014 grote delen van Syrië en Irak innam. Het lot van de strijders en hun gezinnen is een dringende kwestie geworden sinds de groep eerder dit jaar verslagen werd verklaard. Sommige kinderen werden gerepatrieerd, maar Europese landen zien liever geen strijders terugkeren die er actief voor kozen zich bij de extremistische groep aan te sluiten sloten.

“Op een gegeven moment zal ik moeten zeggen: ofwel neemt u ze terug ofwel laten we ze vrij aan uw grens”, zei Trump vrijdag in het Oval Office van het Witte Huis. De Verenigde Staten willen niet opdraaien voor de kosten van het vasthouden van “duizenden” strijders, aldus de president. “Ze kwamen meestal uit Europa”, zei hij over de buitenlandse strijders van IS.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent