Honderdduizend deelnemers tijdens klimaatstaking in Londen

Bron © Belga

In het centrum van de Britse hoofdstad Londen namen vrijdag volgens de organisatoren ongeveer 100.000 mensen deel aan een grote klimaatmanifestatie. Ook op vele andere plaatsen in Europa - onder anderen in Brussel en Berlijn - zijn duizenden mensen de straat opgegaan om meer actie tegen de opwarming van de aarde te eisen.

LEES OOK. 15.000 betogers trekken door Brussel voor derde wereldwijde staking voor het klimaat: “Laatste keer dat we vriendelijk op straat komen”

Met slogans als “jij gaat sterven door ouderdom, maar ik door klimaatverandering” eisten vooral jonge demonstranten meer actie tegen de opwarming van de aarde. Maar net als in andere steden stapten er ook veel volwassenen mee op. In heel het Verenigd Koninkrijk werden vrijdag meer dan 200 demonstraties georganiseerd.

Op vele plaatsen in Europa hebben vrijdag scholieren, studenten en bezorgde volwassenen gehoor gegeven aan de oproep tot een wereldwijde klimaatstaking. Onder meer in België, Griekenland, Cyprus, Oostenrijk, Zweden, Nederland, Denemarken en Roemenië vonden manifestaties plaats. In Polen, een land dat 80 procent van zijn stroomproductie uit steenkool en bruinkool haalt, protesteerden jongeren op meer dan zestig plaatsen in het land.

VN-klimaattop

De grootste opkomst was er in Duitsland, waar ruim 500 demonstraties werden geteld. In de hoofdstad Berlijn gingen volgens de organisatoren zelfs 270.000 mensen de straat op. Grote manifestaties met meer dan tienduizenden deelnemers waren er ook in onder meer Keulen, Hamburg, München en Hannover.

Langzamerhand verschuift de focus van de klimaatstaking zich nu van Europa naar Amerika, waar de eerste protestmarsen op gang worden getrokken. De grootste manifestatie wordt verwacht in New York. Daar komen de staatshoofden en regeringsleiders maandag bijeen voor een grote VN-klimaattop.

bekijk ook

15.000 betogers trekken door Brussel voor derde wereldwijde staking voor het klimaat: “Laatste keer dat we vriendelijk op straat komen”

Honderden mannen en vrouwen over hele wereld gaan naakt de fiets op als protest tegen klimaatverandering

Greta Thunberg neemt politici die klimaatcrisis negeren onder vuur: “Ze gaan er niet meer mee wegkomen”

Door pjv
AANGERADEN