‘Flitsmarathon’ tegen spoorlopers: agenten in burger zullen massaal controleren aan overwegen

De komende weken zijn er anonieme controles, met zware boetes. Foto: pma

Wie het nu nog waagt om een gesloten overweg te negeren of over de sporen te lopen, riskeert zware boetes en zelfs gevangenisstraffen. Op vraag van Infrabel zullen politieagenten in burger intensief controleren aan overwegen: de komende weken staan er 89 controles gepland. “Wie het na alle campagnes nog doet, moet het voelen in zijn portemonnee”, zegt Infrabel.

Eerst was er Jeroom Slagboom om u eraan te herinneren dat u beter stopt aan een gesloten overweg. Daarna was er een samenwerking met de makers van Thuis, om te tonen hoe dramatisch de gevolgen kunnen zijn als u dat niet doet. En vanaf volgende week is het tijd voor de volgende stap: keiharde repressie.

De komende twee weken vinden er 89 controles plaats, verspreid over het hele land. De beveiligingsagenten van Securail zullen zich samen met de spoorwegpolitie en de lokale politie concentreren op plaatsen die erom bekendstaan dat veel mensen er de regels negeren. De agenten zullen ook in burger controleren om de pakkans te vergroten. Onder het motto: wie niet horen wil, moet voelen.

LEES OOK (+): Dramatische afloop spoorlopen in ‘Thuis’ is startschot van campagne

“We zetten hard in op sensibilisering en plaatsen ook afsluitingen, camera’s en struikelmatten om het

‘Flitsmarathon’ tegen spoorlopers: agenten in burger zullen massaal controleren aan overwegen
Een meisje negeert de slagbomen zodra de trein voorbij is. Foto: RR

te ontmoedigen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Voor één op de drie mensen werkt dat niet. Zij zijn niet vatbaar voor sensibilisering. Ze wéten dat het niet mag en ze doen het toch. Die bereik je alleen door ze te raken in hun portemonnee.”

De agenten zullen voornamelijk controleren op plaatsen die erom bekendstaan dat veel mensen de regels negeren. “Bijvoorbeeld aan stopplaatsen waar mensen nog snel oversteken om hun trein te halen”, zegt Baeken. “Ook dat is gevaarlijk, want er kan altijd nog een trein van de andere kant komen.”

Tot 5 jaar gevangenisstraf

‘Flitsmarathon’ tegen spoorlopers: agenten in burger zullen massaal controleren aan overwegen
Een eerdere sensibiliseringscampagne. Foto: credit

Wie betrapt wordt, riskeert hoge boetes en zelfs een gevangenisstraf. Spoorlopen is een overtreding van de eerste graad die minstens 80 euro kost, maar via een nieuwe wet ook kan leiden tot een administratieve boete van 300 euro en zelfs een gevangenisstraf. Bij recidive kan de politierechter tot 5 jaar gevangenisstraf opleggen.

Het negeren van een spoorwegovergang leidt als vierdegraadsovertreding dan weer sowieso tot een rechtszaak, met boetes tot 4.000 euro en een rijverbod tot 5 jaar.

Treinen lopen in België gemiddeld zes uur per dag vertraging op door mensen die de sporen oversteken wanneer dat niet mag. Tussen januari en augustus kwamen er al 479 meldingen binnen. Dat zijn er iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar er gebeurden wel méér ongevallen: 33, met 6 dodelijke slachtoffers en 4 zwaargewonden tot gevolg.

Door Koen Baumers en Joost Van Liefferinge
AANGERADEN