Buurtbewoners planten bos zo groot als hun eigen wijk: “Iedereen moet zijn steentje bijdragen”

“De klimaatopwarming is urgenter dan ooit”, zegt initiatiefnemer John Vandaele (met wit hemd). “Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Ook onze buurt.” Foto: fvv

Gent -

Vijftig hectare. Dat is de omvang van het bos dat bewoners van de Gentse buurt Macharius-Heirnis in Congo willen aanplanten. “Het moet even groot worden als onze wijk zelf.”

Behalve pintjes en pannenkoeken kan je op het buurtfeest van Macharius-Heirnis zondag ook bomen kopen. Geen vijftig, geen honderd, maar vijftigduizend. Buurtbewoners willen in de Congolese savanne een bos aanplanten van minstens vijftig hectare, de grootte van hun wijk.

Het straffe plan werd gelanceerd door buurtorganisatie De Buren van de Abdij. Scholen en andere organisaties sprongen al mee op de kar. “Overal in de wereld staan bossen in brand”, zegt initiatiefnemer John Vandaele. “De klimaatopwarming is urgenter dan ooit. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Ook onze buurt.”

Halve euro per boom

De bomen zullen worden geplant via het herbossings­project van Jurgen Heytens. De bedrijvige Gentenaar runt het populaire café Faja Lobi in de Vlaanderenstraat én een bosplantage in het Congolese Idiofa. Hij wil er 50.000 hectare bos planten om te voorkomen dat het landschap verpietert tot een dorre woestijn.

“Jurgen Heytens is een buurtbewoner, dus steunen we zijn project met plezier”, zegt Vandaele, die in totaal 25.000 euro wil inzamelen. “Eén boom kost een halve euro. Het zal ons minstens een jaar kosten om dat bijeen te krijgen.”

Facebook: ‘Buurtfeest Coyendans 2019’

Door tsa
AANGERADEN
Meest recent