Laatste wedstrijd van Mathieu Van der Poel voor WK zit erop: “Geslaagde laatste test”

Foto: Photo News

Test geslaagd. Mathieu Van der Poel mag vol vertrouwen naar het WK vertrekken. In de Primus Classic, zijn laatste wedstrijd voor Yorkshire, reed hij kommerloos met de besten mee. Met één speciaal momentje, toen Van Avermaet en Sagan werkelijk alle zeilen moesten bijzetten op een kasseiklimmetje. Conclusie: “Ik heb mijn benen kunnen testen en het voelde goed.”

LEES OOK. Edward Theuns jumpt met ultieme solo naar zege in Primus Classic

De wedstrijd gewonnen door Edward Theuns, met finish pal voor de brouwerij van Primus Haacht, was pas afgelopen of aan de bus van Corendon Circus werd alweer een scooter in gang getrokken. Na 197 wedstrijdkilometers tussen Braken en Haacht zat de werkdag er nog niet op voor Mathieu Van der Poel. Met ploegmanager Christoph aan het stuur volgden nog een kleine honderd kilometer achter de brommer. “Kwestie van de afstand nog één keer in de benen te hebben”, verwees Van der Poel naar de 285 kilometer die hem volgende week in Yorkshire wachten. “Dat vind ik toch belangrijk. Een keertje in de buurt van die 300 kilometer komen. In de Tour of Britain is mij dat niet gelukt. Dit is de ideale dag om. Zo heb ik het voor de klassiekers ook gedaan.”

LEES OOK. Edward Theuns na solo in Primus Classic: “Zelden zo verkrampt over de meet gekomen”

Je zou haast vermoeden dat Van der Poel zich daarom niet in de ultieme finale van de Primus Classic moeide en ook niet mee sprintte. Kwestie van een tijdrovende podiumceremonie en dopingcontrole te vermijden – toch weer een uurtje gewonnen. Want tijdens de wedstrijd had Van der Poel wél indruk gemaakt. Of toch één keertje. Op zo’n 44 kilometer ging hij even versnellen op de helling van de Moskesstraat, een weinig bekend klimmetje van zo’n halve kilometer aan gemiddeld tien procent in Vlaams Brabant. Meteen zag je zijn bloedvorm. Het hele peloton moest passen. Alleen WK-concurrenten Van Avermaet en Sagan konden aanklampen. En zelfs zij moesten even een gat laten – Sagan nog meer dan Van Avermaet.

Geen sprint gereden

Ook Van der Poel had het zonder twijfel gemerkt. “Na dat kasseiklimmetjes was er wel iets meer mogelijk”, hintte hij erop dat hij daar eventueel een gooi naar winst had kunnen doen. “Maar de samenwerking kwam niet snel genoeg op gang. En ineens zaten we met redelijk wat man terug samen. Jammer dat de koers daarna een beetje op slot ging. Anders had er misschien meer ingezeten.” Nu beperkte hij zich tot kommerloos uitrijden. Negentiende. De sprint liet hij aan zich voorbijgaan. “Omdat ik niet supergoed gepositioneerd was”, legde hij zelf uit. “En sowieso ben ik op zo’n aankomst, als de koers niet lastig genoeg is, normaal niet de snelste. Ik ben dan maar rustig naar de meet gereden.” Om daar te besluiten dat hij op precies een week voor het WK helemaal op schema zit. Of, zoals Van der Poel dat zegt: “Ik heb de benen getest. Dat voelde goed. Ik ben uit de problemen gebleven. Ook altijd goed. En ik heb mezelf geamuseerd. Dat is helemaal goed.”

Laatste wedstrijd van Mathieu Van der Poel voor WK zit erop: “Geslaagde laatste test”
Een keertje niet winnen. Maar wel opnieuw indruk gemaakt. Foto: Photo News
Door Wim Vos
AANGERADEN