Autovrije dag: auto én snelle elektrische fiets niet welkom in Brussel

Bron © BELGA

themabeeld Foto: rr

/ Brussel -

In tientallen steden en gemeenten in Vlaanderen wordt de auto vandaag gebannen. Tientallen gemeenten, waaronder de 13 centrumsteden, houden een autoloze zondag om de Week van de Mobiliteit af te sluiten. Opvallend: in Brussel zijn ook de speedpedelecs, de supersnelle elektrische fietsen niet welkom. “We kunnen daar moeilijk een uitzondering voor maken.”

Brussel maakt van alle steden vandaag het grootste grondgebied autovrij. Van 9.30 uur tot 19 uur wordt de auto op het hele grondgebied van de hoofdstad gebannen. Alleen wie een speciale toelating heeft, mag nog met de wagen in Brussel rijden.

Opvallend: die maatregel geldt ook voor speedpedelecs. Wie vandaag met zo’n supersnelle elektrische fiets door Brussel wil rijden, moet een speciale toelating hebben. Dat bevestigt Inge Paemen, de woordvoerster van Brussel Mobiliteit. “Die fietsen hebben een verzekering nodig en moeten een nummerplaat hebben. Ze vallen volgens de wet in de categorie van de bromfietsen. We kunnen daar moeilijk een uitzondering voor maken.”

Gewone elektrische fietsen, die tot 25 km per uur kunnen rijden, zijn wel toegelaten in Brussel, zegt Paemen nog.

Vlaanderen

Ook in flink wat steden en gemeenten in Vlaanderen zijn er zondag autovrije gebieden. Het gaat om Aalst, Asse, Beveren-Waas, Bilzen, Boechout, De Pinte, Deinze, Dendermonde, Genk, Gent, Gingelom , Haacht, Haaltert, Ham, Hamme, Herzele, Ieper, Kortrijk, Mechelen, Melle, Merelbeke, Nijlen, Ninove, Oostende, Ranst, Roeselare, Ronse, Sint-Niklaas, Steenokkerzeel, Veurne, Vilvoorde, Wemmel, Wijnegem, Zelzate en Zottegem.

Gezondere lucht

Doelstellingen van een autovrije zondag zijn gezondere lucht, meer rust en ruimte en veiliger verkeer. Luchtvervuiling zou, enkel in Europa, jaarlijks 800.000 vroegtijdige overlijdens veroorzaken. En ze verkort de levensverwachting van de Europeanen gemiddeld met twee jaar.

Het evenement wil de burger daarnaast de gelegenheid bieden om duurzame vervoersmiddelen te testen, zoals elektrische fietsen en e-steps, en om meer te leren over deelmobiliteit en openbaar vervoer. Zo verlaagt bijvoorbeeld Blue-Bike dit jaar op 22 september zijn tarieven en kost een Blue-Bike lenen op alle locaties slechts 1,15 euro voor een rit van maximum 24 uur.

In heel Europa

Ook elders in Europa worden autovrije zondagen georganiseerd, met als blikvangers dit jaar Parijs, als grootste autovrije zone voor één dag ter wereld, en Londen, met zijn eerste autovrije zondag ooit.

AANGERADEN