Kwalificatie-races in de Formule 1? Niet als het van de rijders afhangt: “Dit is bullsh*t”

Bron © Reuters

Foto: Photo News

De kwalificaties in de Formule 1 zijn al een tijdje onderwerp van discussie. De voorzitter van de internationale autosportbond FIA Jean Todt lanceerde dit weekend het idee om races te organiseren ter kwalificatie voor de startgrid. Maar dat idee werd meteen afgeschoten door de prominente rijders.

“Het maakt onderdeel uit van de vele discussies die we voeren om de sport beter en meer attractief te maken”, vertelde Todt. “Ik zeg het: het is een proces en geen enkele beslissing is hierover genomen.” Momenteel vinden de kwalificaties in de Formule 1 plaats in drie fases met steeds minder rijders in ruim een uur. De traagste vijf auto’s worden bij de eerste twee fases telkens afgevloeid, de pole position wordt uiteindelijk beslist in een finale sessie met tien auto’s.

LEES OOK. Charles Leclerc (Ferrari) verovert de polepositie in Singapore

Het idee dat Todt bekijkt is een kwalificatierace waarbij de auto’s in omgekeerde volgorde van de stand in het kampioenschap zouden starten. Het resultaat van die race zou beslissen over de startgrid. Het zou wel de bedoeling zijn om dit format op bepaalde Grote Prijzen te organiseren en het voorstel moet unaniem goedgekeurd worden door alle teams om in voege te kunnen gaan.

“Er moet nog meer werk gebeuren om te kunnen zien of we in drie verschillende GP’s zo’n kwalificatierace kunnen organiseren”, klonk het bij Racing Point-teambaas Otmar Szafnauer. “Er zijn nog veel vragen. Wat als je crasht in die kwalificatie? We moeten dan meer extra wisselstukken hebben. Wie gaat dat betalen? Bovendien zal ook het gebruik van de motor en de banden anders moeten. Het kan gebeuren, maar je hebt unanimiteit nodig. En da’s moeilijk in de Formule 1”, sloot hij af.

Kwalificatie-races in de Formule 1? Niet als het van de rijders afhangt: “Dit is bullsh*t”
Samen in de aanval tegen het voorstel. Foto: Photo News

Bij de toprijders klonk het een stuk minder diplomatisch. Sebastian Vettel (Ferrari) en Lewis Hamilton (Mercedes) zijn duidelijk geen fan. “Complete bullshit om eerlijk te zijn”, aldus viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. “Het is gewoon een pleister. Ik heb geen idee welke genie met dit idee kwam, maar het is niet de juiste oplossing.”

Vijfvoudig titelhouder Hamilton trad zijn collega bij. “Wie dit voorstelt, heeft geen idee waar ze het over hebben”, klonk het duidelijk.

Door Laurens Van Heuverswijn
  • Meest recent