Iran haalt uit naar buitenlandse troepen in de Golf: “Uw aanwezigheid heeft altijd pijn en ellende in de regio gebracht”

Bron © BELGA

Hassan Rohani, de president van Iran. Foto: AFP

De aanwezigheid van buitenlandse troepen in de Golf verhoogt de “onveiligheid”. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani zondag gezegd na de aankondiging dat de Amerikanen extra troepen gaan sturen naar de regio.

Rohani zei een en ander tijdens de opening van een militaire parade in Teheran. De Iraanse president kondigde ook aan dat Iran “de komende dagen” aan de VN een samenwerkingsplan tussen buurlanden gaat voorstellen dat de veiligheid moet verhogen “in de Perzische Golf, de Straat van Hormuz en de Golf van Oman”.

“Uw aanwezigheid heeft altijd pijn en ellende in de regio gebracht”, waarschuwde de Iraanse president. “Hoe verder jullie wegblijven, hoe veiliger het zal zijn”, zei Rohani in een live-uitzending door de staatstelevisie.

“Vanuit ons standpunt komt de veiligheid van de Perzische Golf van binnenuit, de veiligheid van de Straat van Hormuz komt van binnenuit. Buitenlandse troepen zijn een bron van problemen en onzekerheid voor onze mensen en voor de regio”, voegde hij eraan toe.

De Verenigde Staten kondigden vrijdag aan dat ze op vraag van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten extra troepen naar de regio sturen na de aanvallen tegen Saoedische olie-installaties. Het precieze aantal troepen of extra uitrusting ligt nog niet vast, maar het zou gaan om een “gematigde” inzet, geen duizenden, aldus generaal Joe Dunford tijdens een persconferentie in het Pentagon.