Bondscoach Rik Verbrugghe kan Belgen niets verwijten na (omstreden) Mixed Team Relay: “Ze hebben hun best gedaan”

Foto: BELGA

Met de Mixed Team Relay werd in het natte Yorkshire zeven dagen wielerplezier op het WK wielrennen op gang geschoten. De Belgen deden wat ze konden met Sofie de Vuyst, Valerie Demey, Julie van de Velde, Jan Bakelants, Frederik Frison en Senne Leysen. Nederland maakte zijn favorietenstatus helemaal waar, de Belgen moesten uiteindelijk tevreden zijn met een negende plek maar bondscoach Rik Verbrugghe was toch relatief tevreden. Gezien de omstandigheden, toch.

LEES OOK. Nederland maakt favorietenrol waar en is allereerste wereldkampioen Mixed Team Relay

De nieuwste WK-discipline, de Mixed Team Relay, is simpel: eerst rijden drie mannen samen de tijdrit van 13,8 kilometer, van zodra de tweede man over de finish komt mogen de drie dames aan hetzelfde traject beginnen.

Bij het eerste tussenpunt deden de mannen nog goed mee, maar na de relay bij de vrouwen ging het mis. Valerie Demey moest te snel lossen, waardoor van de Velde en de Vuyst het met z’n tweetjes moesten rooien. “Ze hebben hun best gedaan, niks op af te dingen”, reageerde bondscoach Rik Verbrugghe. “Je ziet wel dat de sterkste landen het verschil maken met de dames.”

“Frederik (Frison) voelde zich niet top. Rickaert was eerste reserve, maar die reed gisteren nog Impanis-Van Petegem. Misschien had ik ook de reserve ook moeten meenemen, maar het was al moeilijk om drie renners hier te krijgen, laat staan dat er vier zouden kunnen zijn.”

Geen engagement van merkenploegen

“Het zou wel fijn zijn mochten de merkenploegen zich ook een beetje engageren in plaats van het op voorhand af te kraken”, wilde Verbrugghe toch nog kwijt over het omstreden onderdeel dat het WK ploegentijdrijden verving, tot ongenoegen van heel wat ploegen met Deceuninck-Quick Step op kop. “In die ploegentijdrit lieten ze hun beste renners wel opdraven.”

“Ook de datum moet anders. Maar het zou toch beter zijn indien deze gemengde ploegentijdrit wordt afgewerkt na de individuele tijdritten, dus op donderdag bijvoorbeeld. Dan ga je meer grote namen aan de start krijgen.”

Bakelants: “Het is niet bij voorbaat ten dode opgeschreven”

Jan Bakelants trad zijn bondscoach bij: “We hebben ons best gedaan om de schade te beperken. Het verschil na ons was minder groot dan na de dames. Ik ben blij dat ik heb kunnen deelnemen. Het is niet bij voorbaat ten dode opgeschreven. Maar ik had toch liever de ploegentijdrit gehad. Met Jumbo-Visma hadden we daar een nieuwe speler kunnen hebben voor extra spankracht.”

“Ik lag eergisteren nog met koorts in bed, dan kan je niet veel verwachten”, reageerde Frederik Frison gelaten. “Ik heb de eerste vier kilometer gehaald en zo veel mogelijk op kop gereden, maar met die naweeën van die buikgriep was het niet eenvoudig. Ik had drie dagen niet gefietst, dus dan weet je dat het niet gaat lukken. Zelfs de wereldtop kan dan niet goed presteren.”

“We zijn iets te traag gestart in het begin”, besloot Sofie De Vuyst. “Valérie is een sterke daler, Julie en ik wilde daar geen risico’s nemen met het oog op zaterdag. Maar ik vind het wel een leuke discipline, voor herhaling vatbaar.”

Door bvc, vml
AANGERADEN
Meest recent