Turkse ondernemer komt om met motorfiets in Lochristi

Foto: ingezonden

Gent / Lochristi -

Hasan Aksoy, een 48-jarige bouwondernemer met veel connecties in de Turkse gemeenschap, is vrijdagavond omgekomen in Lochristi toen zijn motorfiets in aanrijding kwam met een personenwagen.

Het ongeval gebeurde omstreeks 18 uur in de Braamstraat, vlak bij de Antwerpsesteenweg. De klap tussen motorfiets en personenwagen was enorm: de brokstukken lagen op grote afstand van elkaar verspreid. De hulpdiensten probeerden de motorrijder nog te reanimeren, maar tevergeefs. Hasan Aksoy overleed in het ziekenhuis. “Volgens de eerste vaststellingen van de deskundige reed hij met overdreven snelheid”, aldus het parket.

De dood van Aksoy ging als een schokgolf door de Turkse gemeenschap van Gent. Zijn oudste zoon vertrok nog dezelfde avond met het lichaam naar Turkije. Het is de gewoonte bij veel moslims om binnen de 48 uur te worden begraven in de geboortegrond.

 Turkse ondernemer komt om met motorfiets in Lochristi
Hasan Aksoy (achter de motorfiets) was een gekende en geliefde figuur in de Turkse gemeenschap Foto: ingezonden

Jeugdhuis

“Hasan was een heel vriendelijke man die ook buiten de Turkse gemeenschap veel vrienden en kennissen had”, zegt Christiaan Van Bignoot. De juwelier, die voor Open VLD zetelt in de Gentse gemeenteraad, is zelf gehuwd met een vrouw van Turkse origine.

“Hij leidde niet alleen de bouwfirma EBM maar was ook de drijvende kracht achter jeugdhuis Posküder in de Land van Waaslaan. Daar heeft hij vorige week nog samen met Turkse jongeren naar de match van Club Brugge tegen Galatasaray gekeken.”

“Hasan had een voorliefde voor mooie dingen, zoals wagens en motoren, maar vergat nooit zijn afkomst en stond altijd klaar om mensen die iets wilden ondernemen, te helpen. Hij was ook de enige Turk in de wijk in de Koutergoedstraat in Oostakker. Voor mij was hij een voorbeeld van perfecte integratie.”

Door Geert Neyt en Jeffrey Dujardin