Abonnee worden? Kies je leesformule

23/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Een op de tien jonge chauffeurs ging niet naar verplichte opfrissingscursus rijbewijs

Elf procent of ongeveer 900 beginnende bestuurders die de verplichte opfrissingscursus voor hun rijbewijs al hadden moeten volgen, hebben dat niet gedaan. Zij krijgen nog twee maanden uitstel, maar moeten sowieso 51 euro extra betalen. Dagen ze dan nog niet op, dan riskeren ze een dagvaarding en een boete tot 4.000 euro.

Het verplichte terugkommoment past in de hervorming van de Vlaamse rijopleiding. “Wie sinds 2 jaar een rijbewijs haalt, moet 6 tot 9 maanden nadien een extra leermoment bijwonen om zijn rijvaardigheden bij de schaven”, zegt Nick Arys van het departement Mobiliteit van de Vlaamse overheid.

Van de 7.884 chauffeurs die het terugkommoment tot op vandaag al gevolgd moesten hebben, deden er dat 6.987 binnen de voorziene termijn.

Dat wil zeggen dat 11 procent of 894 het niet deden. “Zij krijgen een aanmaning en hebben dan nog twee maanden tijd om de cursus toch nog te volgen. Maar ze moeten dan boven op de 102 euro die het terugkommoment kost, sowieso 51 euro extra betalen”, zegt Arys.

Hardleerse bestuurders die de cursus niet volgen, riskeren dat de cel Rijopleiding en Vakbekwaamheid van de Vlaamse overheid het dossier overmaakt aan de procureur des konings. Ze riskeren dan een boete van maximum 4.000 euro.

De overheid belooft het aantal erkende centra waar de verplichte cursus kan gevolgd worden, in de toekomst verder uit te breiden.

AANGERADEN
Meest recent