Huiveringwekkende beelden van “omscholingsplekken” in China gelekt

Bron © Guardian, Telegraaf, ABC News, War on Fear

Via sociale media zijn er huiveringwekkende beelden gelekt van honderden kaalgeschoren, geblinddoekte en geboeide personen. De gevangenen wachten geknield en onder bewaking tot ze naar een “omscholingsplek” in China worden gebracht.

“Mensen in de huidige maatschappij leven onder toezicht van de regering, die daarvoor hoogtechnologische snufjes inzet”, luidt het op het YouTube-account War on Fear, dat de beelden publiceerde. “Mensen verliezen hierdoor hun vrijheid.”

Volgens critici van het Chinese regime zijn die plekken een eufemisme voor concentratiekampen, maar de Communistische Partij ontkent dat. Al is het een publiek geheim dat Peking Chinese moslims hard aanpakt.

De Australische onderzoeker Nathan Ruser, die de beelden op vraag van The Guardian verifieerde, bevestigt dat ze vorig jaar in Xinjiang gemaakt zijn. Daar heeft China massaal deportatiecentra en heropvoedingskampen gebouwd voor Oeigoeren. Het is niet duidelijk of die bevolkingsgroep of andere minderheden werden gefilmd.

“Dit is de onderdrukking van mensenrechten en fundamentele vrijheden op lange termijn door de Chinese overheid in de autonome regio Xinjiang”, klinkt het nog op War on Fear.

Door pjv, avh
AANGERADEN