Abonnee worden? Kies je leesformule

24/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Afscheidnemend topman: “ACV dreigt van binnenuit te exploderen”

De spanningen tussen de Vlaamse en de Waalse vleugel van het ACV zijn “enorm” en dreigen de christelijke vakbond te doen scheuren. Dat zegt Tony Demonte, de afscheidnemend adjunct-secretaris-generaal van de Franstalige bediendecentrale CNE in La Libre Belgique. De besluitvorming binnen het ACV moet worden aangepakt, anders dreigt “de explosie van binnenuit”, zegt hij.

Dat twee derde van de leden van het ACV Nederlandstaligen zijn en slechts een derde uit Franstalige België afkomstig is, stelt de vakbond voor steeds meer problemen, zegt Demonte. Zo waren er tijdens de voorbije legislatuur heel wat sociale spanningen. “Het was steevast Vlaanderen dat oplegde om niet tot een algemene staking over te gaan. In Wallonië zouden we vaker voor hardere acties willen kiezen, voor meer linkse actiemaatregelen.”

Ondanks de duidelijke verschillen wil Demonte geen splitsing van het ACV. Hij ziet voordelen in een unitaire vakbond. “Maar we moeten met bepaalde zaken meer rekening gaan houden. Anders dreigt het ACV te ontploffen van binnenuit. Wat we vandaag zien, is de dictatuur van de meerderheid.” (blg)

AANGERADEN