Abonnee worden? Kies je leesformule

24/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Bart De Wever was maandag aanwezig op de openingszitting, maar had meer interesse voor het papierwerk dat de parlementsleden kregen.  ISOPIX

Niet volgens het boekje

De stoelen voor de ministers bleven leeg en ook de openingsrede van de minister-president bleef achterwege: het parlementaire jaar in het Vlaams Parlement is maandag niet volgens het boekje gestart. Dat moet ook N-VA-voorzitter en Vlaams Parlementslid Bart De Wever gedacht hebben, toen hij tijdens de speech van tijdelijk parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele een brochure doorbladerde. Vandaele deed er nochtans alles aan om tijdens de openingszitting te doen vergeten dat er nog altijd geen regering is. In zijn intussen bekende stijl, met veel humor en af en toe een prikje over de partijgrenzen heen, leidde hij de debatten.

Intussen klinkt het bij verschillende onderhandelaars dat er ook deze week nog geen nieuwe regering zal zijn. De gesprekken gaan eindelijk over budgetten, maar er moeten nog veel knopen worden doorgehakt. Zondag werden vooral de mogelijke inkomsten besproken, vanaf vandaag buigen de onderhandelaars zich over de grote uitgaven voor de nieuwe Vlaamse regering. Ook de op woensdag geplande commissiezitting van het Vlaams Parlement – waarbij de zittende ministers vragen van de parlementsleden beantwoorden – verstoort de timing van de onderhandelaars. Enkelingen geloven dat er eind deze week witte rook zal zijn, maar de meesten vinden volgende week een realistischere inschatting.(mvdr)

AANGERADEN

Hoofdpunten