Abonnee worden? Kies je leesformule

24/09/2019 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  AP

Wereldleiders moeten tijdens klimaattop met échte plannen komen

Greta en co. zijn de valse beloftes beu

VS

-

Zestig regeringsleiders verzamelden maandag in New York voor wat de meest significante klimaattop sinds die in Parijs in 2015 wordt genoemd. Nochtans is het niet de bedoeling om concrete akkoorden te sluiten, wel om een opbod te creëren tussen landen zodat ze met ambitieuzere plannen komen.

Furieus keek ze. Met gefronste wenkbrauwen en een beschuldigende vinger sprak de Zweedse Greta Thunberg (16) de wereldleiders toe: “Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou op school moeten zitten, aan de andere kant van de oceaan. Hoe durven jullie? Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. Jullie hebben gefaald.” De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, maakte dezelfde analyse, en riep daarom de leiders bijeen.

“De top diende om een onderscheid te maken tussen wie ambitieuze plannen heeft en die goed uitvoert, en wie niet”, zegt klimatoloog Philippe Huybrechts (VUB). “Dat creëert een beetje competitie.” Met als bedoeling: landen tegen elkaar laten opbieden en wie slecht bezig is, wakker te schudden. Dat is nodig, zo blijkt. Want de beloftes die landen vandaag doen om het Klimaatakkoord van Parijs – de temperatuurstijging tegen 2100 onder twee graden te houden – zijn niet voldoende, zegt klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB). “Ondanks de beloftes van alle landen om de CO2-uitstoot terug te dringen, zal de temperatuur toch nog 2,9 graden opwarmen. Als we kijken naar wat ze effectief doén, is het nog zelfs erger: dan stijgt de temperatuur met 3,2 graden.”

Na jaar vol protest

Het wordt “de meest significante top sinds die van Parijs” genoemd. Het is dan ook de eerste sinds een jaar vol klimaatprotesten met het hoogtepunt op vorige vrijdag: de grootste wereldwijde klimaatdemonstratie ooit, met naar schatting vier miljoen mensen in 163 landen. De VN organiseerden zaterdag zelfs een top speciaal voor jongeren. “We zitten op een kantelpunt”, zegt Thiery. “Wat we vandaag weten, wisten wetenschappers vijf jaar geleden ook al. Maar nu is de maatschappij zich veel bewuster van het probleem, waardoor die top globaal veel meer gevolgd zal worden. We hebben net de grootste mobilisatie ooit gehad: dat is du jamais vu. Wie weet heeft dat een neerslag in de ambities van de landen.”

  AFP

Zij zijn erbij

* Donald Trump: De Amerikaanse president zou enkel een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken sturen. Tot hij gisteren toch een bezoekje bracht aan de top. Verrassend, want Trump trok zich terug uit het Klimaatakkoord van Parijs omdat het nefast zou zijn voor de Amerikaanse economie. Voor Thunbergs speech was hij te laat, maar Trump volgde wel andere toespraken.

* Angela Merkel: De Duitse bondskanselier presenteerde vrijdag nog een resem maatregelen voor het klimaat. Zo wil ze de prijs voor treinritten omlaag, en hogere belastingen op vliegen, naast subsidies voor elektrische auto’s en duurdere benzine en diesel. Dat telt als voorbeeld op de top.

* Charles Michel: Veel engagement om mee uit te pakken, had onze premier niet. Dat hij toch mocht speechen, komt volgens Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieu Agentschap, door zijn nieuwe post. “België heeft geen klimaatbeleid waar we trots op kunnen zijn. Michel was er vooral als toekomstig voorzitter van de Europese Raad.”

* Narendra Modi: Volgens de premier van India, samen met China de grootste bouwer van koolcentrales, “doet de wereld niet voldoende”. In zijn speech beloofde Modi daarom om de hernieuwbare energie van zijn land te verhogen tot 175 gigawatt in 2020 en later 450. In het klimaatakkoord van Parijs was sprake van 175 GW.

Zij weigeren te komen

* Jair Bolsonaro: Na de bosbranden in zijn Amazonewoud was al duidelijk dat de Braziliaanse president niet gelooft in de opwarming van de aarde. Hij liet al verschillende keren blijken dat hij zich zou terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

* Scott Morrison: De Australische minister-president is in New York, maar trok niet naar de top. Dat deed zijn minister van Buitenlandse Zaken in zijn plaats. “In Australië heerst bijna een slingerbeweging tussen de ene premier die de opwarming wel erkent en de volgende die dan weer een klimaatscepticus is”, zegt Bruyninckx.

AANGERADEN
Meest recent