Directie en vakbonden bij Bekaert bereiken voorakkoord, 125 naakte ontslagen

Bron © BELGA

Foto: loh

Zwevegem -

Directie en vakbonden bij staaldraadfabrikant Bekaert hebben een voorakkoord bereikt over het sociaal plan. Het nieuws is bevestigd door vakbondsman Piet Decavele (ACV Metea). Volgens Decavele komen er 125 naakte ontslagen: 95 bij de arbeiders en 30 bij de bedienden. Aanvankelijk had Bekaert een herstructurering aangekondigd waarbij tot 250 banen geschrapt zouden worden in ons land.

Het voorakkoord werd bereikt in de nacht van maandag op dinsdag. Dinsdagnamiddag zijn personeelsvergaderingen gepland in de verschillende vestigingen. In de komende dagen zullen dan stemmingen plaatsvinden door het personeel.

In de vestiging in Zwevegem komt het volgens Decavele voor de eerste keer tot naakte ontslagen. “Dat ligt er erg moeilijk. In het verleden werden herstructureringen er steeds opgelost door mensen met brugpensioen te sturen of door ze te herplaatsen in het bedrijf.”

Ook nu zou voor een aantal mensen bij Bekaert SWT (het vroegere brugpensioen, nvdr.) aangevraagd worden. Volgens de vakbondsman zijn er ook afscheidspremies voorzien en mogelijkheden voor vrijwillig vertrek.

AANGERADEN