Tom Dumoulin over zijn verhuis van Sunweb naar Jumbo-Visma: “Ik wilde niet langer alleen kopman zijn”

Tom Dumoulin heeft bij Eurosport Nederland voor het eerst openhartig gepraat over zijn spraakmakende transfer van Team Sunweb naar Jumbo-Visma. In het programma Kop over Kop verduidelijkte de Nederlander het hoe en waarom van zijn overstap. “Ik wilde naar een ploeg met meerdere kopmannen.”

Na zijn opgave in de Ronde van Italië startte Dumoulin enkel nog in het Critérium du Dauphiné en ook daar moest hij de strijd staken als gevolg van de in Italië opgelopen knieblessure. Het werd het begin van een moeilijke periode die uitmondde in het vertrek van Dumoulin bij Sunweb, een vertrek waarvoor hij zijn contract moest laten ontbinden. Een noodzakelijke stap, vond Dumoulin. “Het is al een tijdje dat ik het gevoel had. Alles was in stijgende lijn en ik had een succesjaar in 2017. Daarna vroeg ik mij af: wat wil ik de komende jaren? Daar liep ik al een tijdje mee rond, maar ik had een langdurig contract. Dat probeerde ik vol te maken, maar op deze manier van werken maakten we elkaar niet meer beter.”

En dan hoeft het voor Dumoulin niet meer. Alleen moest hij zelf het initiatief nemen om zijn lopende verbintenis te laten ontbinden. Geen makkelijke stap, bekent Dumoulin. “Kunnen we het oplossen? En hoe? Iwan (Spekenbrink, red) had een droom om samen met mij naar iets toe te werken en dan kom ik zeggen dat ik twijfel. Dat is heel vervelend om te vertellen. Ik was er wel van overtuigd dat het ook bij Team Sunweb zou kunnen, maar het gevoel klopte niet meer. Ik ging ook met lood in mijn schoenen naar Iwan.”

Jumbo-Visma

Uiteindelijk liet Sunweb zijn kopman gaan. “Ik was er met Iwan wel uit om tot een goede situatie voor beiden te zoeken”, zei Dumoulin. “Toen kwam Jumbo-Visma voorbij en dat was de omgeving die ik zocht. Ik heb er zin in. Ik denk dat wij elkaar echt kunnen versterken. Ik wil ook niet de enige kopman zijn bij de ploeg. Dus we gaan het verdelen en dan zien we wel wie de beste is. Ik heb ook geen zin dat de hele ploeg voor mij rijdt en dat ik dan zesde word. Dan rijd ik liever voor iemand anders die kan winnen. Ik denk dat het heel erg verlichtend kan zijn.”

Mathieu van der Poel

Toch stelt Dumoulin al ambities voor het komende seizoen. Zo wil hij Tour en Olympische Spelen combineren, ook al is de olympische wegwedstrijd in Tokio slechts één week na het einde van de Tour. Dat Dumoulin deze week het WK moet missen, vindt hij doodjammer. “Het WK en met de nationale selecties mee, is altijd een feest, echt fantastisch. Het is het leukste evenement van het jaar. Dat ik dat moet missen, doet wel het meeste pijn eigenlijk.”

Dumoulin had Mathieu van der Poel komende zondag maar al te graag willen helpen aan de WK-titel. “Ik ken Mathieu niet zo goed, maar het had me heel gaaf geleken om voor hem te rijden. Dat ik dan eerst de boel bij elkaar houd en dat hij daarna zijn ding kan doen. Maar als hij de juiste dingen doet, dan komt alles goed. Ook zonder mij.”

Door gvdl
AANGERADEN
Meest recent