Grote werken aan Brussel-Zuid treffen straks zo’n 27.000 reizigers, bekijk hier de aangepaste trajecten

Bron © BELGA

Foto: Dieter Telemans

Brussel -

De werkzaamheden aan de seininrichting van Brussel-Zuid tussen 14 oktober en 12 november zullen gevolgen hebben voor naar schatting 27.000 reizigers die gebruikmaken van de piekuurtreinen: 13.500 reizigers in de ochtendspits en even veel in de avondspits. Dat hebben de spoorbedrijven NMBS en Infrabel dinsdag bekendgemaakt bij de voorstelling van het alternatieve vervoersplan voor die werken. Bekijk hier of ook jouw traject is getroffen.

Infrabel moderniseert van 14 oktober tot 12 november de seininrichting aan de zuidkant van het station Brussel-Zuid. Door de werkzaamheden is de capaciteit van de hele Brusselse noord-zuidverbinding beperkt, waardoor tijdens de piekuren niet alle treinen door de verbinding gestuurd kunnen worden.

Concreet worden in die periode elke weekdag 47 piekuurtreinen afgeschaft of omgeleid, die normaal door de noord-zuidverbinding rijden. Twaalf piekuurtreinen zullen helemaal niet rijden: zes P-treinen ‘s ochtends en even veel ‘s avonds. Concreet gaat het om piekuurtreinen van en naar Landen/Tienen/Leuven, Ans/Luik, Kortrijk/Denderleeuw, Gent/Aalst en Dendermonde.

Voorts worden 35 P-treinen beperkt of omgeleid naar de stations Jette, Schuman, Brussel-West en Merode. Vanuit de eerste twee stations zijn er voldoende mogelijkheden om over te stappen naar een trein die door de Brusselse Noord-Zuidas rijdt, zo benadrukt de NMBS. Vanuit de stations Brussel-West en Merode wordt dan weer aangeraden om over te stappen op het netwerk van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. De NMBS-abonnees kunnen online een kaart aanvragen die hen in die periode gratis toegang geeft tot het MIVB-netwerk.

Naar schatting 27.000 reizigers - zowel ‘s ochtends als ‘s avonds ongeveer 13.500 mensen - zullen geconfronteerd worden met de aanpassingen. De afschaffingen hebben gevolgen voor 6.000 reizigers.

Tijdens de verlengde weekends van 1, 2 en 3 november en 9, 10 en 11 november rijden er voorts geen treinen tussen Brussel-Zuid en Halle. Er rijden dan wel nog treinen in de noord-zuidas, al wordt het aantal treinen in beide richtingen beperkt tot zes per uur.

De NMBS benadrukt dat er de komende dagen volop wordt ingezet op het informeren van de reizigers. “Het is belangrijk dat elke individuele reiziger weet wat de impact voor hem of haar is”, zegt Koen Kerckaert, business director transport van de spoormaatschappij.

AANGERADEN
Meest recent