Abonnee worden? Kies je leesformule

25/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Het echtpaar voor de rechter  BFS

Ouders riskeren vier jaar cel voor gewelddadig uithuwelijken

Hun dochter verbrand met een strijkijzer omdat ze niet wilde trouwen

Twee ouders uit Sint-Niklaas riskeren elk bijna vier jaar cel omdat ze hun dochter tegen haar wil uithuwelijkten. Toen de jonge vrouw weigerde, werd ze geslagen en verbrand met een strijkijzer. De ouders ontkennen en vragen de vrijspraak.

Y.A. groeide op in Sint-Niklaas, maar toen ze net 18 jaar geworden was, vertelden haar ouders haar dat ze uitgehuwelijkt zou worden aan een man die ze nog nooit had gezien. Abderahim A. woonde niet alleen in Marokko, hij was ook veel ouder dan haar en sprak Berbers, een taal die zij niet verstond. De vrouw moest met haar ouders mee naar Marokko. “Daar werd ze door die man aangerand, en moest ze dingen doen die ze niet wou.”

Toen ze terug in België was, zag ze geen andere keuze dan te vluchten. “Maar dat lieten de ouders niet zomaar gebeuren”, zo vertelde haar advocaat dinsdag in de correctionele rechtbank van Dendermonde. De jonge vrouw zelf was op het proces niet aanwezig.

“In Marokko had ze een contract moeten ondertekenen. Toen ze duidelijk maakte aan haar ouders dat ze tegen het huwelijk was, werd ze door haar moeder verbrand met een strijkijzer. Haar vader sloeg haar meermaals met haar hoofd tegen de muur en stompte met zijn elleboog in haar rug.”

“Mijn dochter is ziek”

Het openbaar ministerie tilde zeer zwaar aan het ouderlijk geweld. Voor haar ouders Elhassan A. en Fatima B. werden celstraffen van drie jaar en tien maanden, en een boete van 10.400 euro gevraagd. Haar Marokkaanse echtgenoot Abderahim A. riskeert een celstraf van een jaar en tien maanden en een boete van 8.800 euro.

De procureur vroeg ook de nietigverklaring van het huwelijk. “De dochter heeft zeer duidelijk aangegeven dat ze niet instemde met het huwelijk”, aldus de openbaar aanklager.

De ouders ontkenden dan weer dat ze hun dochter dwongen om te trouwen. Mounir Souidi, de advocaat van de ouders, drong er bij de rechtbank op aan om de dochter in de rechtszaal te verhoren. Volgens de moeder is haar dochter ziek. “Al sinds ze klein was, hebben we problemen met haar. Maar ik mis haar enorm”, aldus moeder Fatima B.

Voor het parket zijn er genoeg aanwijzingen dat de dochter de waarheid spreekt. Hij vraagt beschermende maatregelen voor de zus van de vrouw, die nog bij de ouders woont.

Bijna verdwenen

“Gedwongen huwelijken zien we de laatste tien jaar steeds minder”, zegt ELLA, het kenniscentrum over gender en etniciteit. “Er is bij de allochtone gemeenschap een brede evolutie geweest. Omdat de hulpverlening beter werkt, omdat er openlijker over gesproken wordt, en omdat het niet meer pakt bij jongeren.”

“Gedwongen huwelijken zijn in België zo goed als volledig verdwenen”, zegt ook Abied Alsulaiman, hoofddocent cultuurgeschiedenis bij Arabistiek aan de KU Leuven. “Dat was iets voor de tweede generatie Marokkanen, die ervan uitgingen dat ze hier tijdelijk waren. Het gebeurde uit traditie, eerder dan geloof. In de praktijk bleek de slaagkans van die huwelijken zeer laag: 30 tot 40 procent liep uit op een echtscheiding. Iedereen zag dat het contraproductief was, en het is uitgedoofd.”

AANGERADEN