Abonnee worden? Kies je leesformule

25/09/2019 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

VW-toplui Dieter Poetsch (links), Martin Winterkorn (midden) en Herbert Diess wisten vroeger van het gesjoemel af dan ze tot nu volhielden.   AFP

Drie VW-toplui vervolgd voor marktmanipulatie in ‘dieselgate’

Het Duitse gerecht is een proces gestart tegen drie toplui van Volkswagen wegens marktmanipulatie. Het gaat om voormalig topman Martin Winterkorn, huidig topman Herbert Diess en toezichtsraadvoorzitter Hans Dieter Pötsch.

De drie zouden de markten met opzet te laat hebben geïnformeerd rond het schandaal met de sjoemelsoftware. Het gerechtelijk onderzoek zou hebben aangetoond dat de toplui al eerder op de hoogte waren van het gesjoemel dan ze tot nu beweerden. Beleggers eisen schadeloosstelling voor de koersdaling die volgde op de bekendmaking van het gesjoemel.

Volkswagen bekende in september 2015 dat het sjoemelde met software, zodat emissies van dieselwagens onder testomstandigheden gunstiger scoorden dan bij normaal gebruik op de weg. Zowat 2,5 miljoen wagens moesten worden teruggeroepen. Toen het schandaal uitbrak, was Winterkorn CEO van Volkswagen. Diess kwam in de zomer van 2015 in dienst bij het concern als topman van kernmerk Volkswagen. Pötsch was financieel topman.

Op de beurzen werd het nieuws slecht onthaald: het aandeel Volkswagen ging tijdens de handel meer dan 2 procent onderuit.(krs, blg)

AANGERADEN