Deal eindelijk rond: Isräel Academy slorpt Katusha-Alpecin op

© Photo News

Het hing al weken in de lucht, maar sinds gisteren is het rond. De pro-continentale formatie Israel Cycling Academy neemt vanaf 1 januari 2020 de World Tour-licentie en de lopende contracten over van Katusha-Alpecin. Een van de komende dagen maken beide ploegen het nieuws officieel bekend. Kjell Cärlstrom wordt de sportieve baas van het vernieuwde project, waardoor onze landgenoten Tom Van Asbroeck en Ben Hermans volgend jaar weer in de World Tour koersen.

Bram Vandecapelle

Bij Katusha-Alpecin hadden nog elf renners een doorlopend contract na dit seizoen. In theorie worden die verbintenissen gerespecteerd en maken die elf renners mee de overstap naar de ploeg rond Israel Cycling Academy. Maar in de praktijk is het niet zo mooi als voorgesteld. Omdat de fusie maar uitbleef, heeft Israel al het gros van zijn huiswerk voor 2020 gemaakt. Op dit moment heeft het al 27 renners onder contract of met een voorakkoord tot contract. Vanaf 2020 mogen World Tour-ploegen maar maximaal dertig renners meer tellen, onder wie drie neoprofs. Dit betekent dat niet alle elf renners van Katusha-Alpecin mee de overstap zullen maken. Volgens het voorlopige plan zijn dat er hoogstens zeven. Voor vier renners, onder wie de Britse tijdrijder en ex-werelduurrecordhouder Alex Dowsett en de Rus Dimitriy Strakhov, is er al zeker geen plaats vrij.

Biermans en Debusschere nog onzeker

De 25-jarige Duitser Nils Politt gaat wel zeker mee. De nummer twee van de jongste Parijs-Roubaix kon rekenen op interesse van Deceuninck-Quick Step en Team Ineos, maar hij kan niet onder zijn huidige contract uit. Omdat hij een naar wielernormen goedkoop contract had, doet Israel Cycling Academy een zaakje.

Onze twee landgenoten Jens Debusschere en Jenthe Biermans horen wel tot de zeven die eventueel mee overkomen, maar ook zij hebben nog geen zekerheid gekregen. Zij verkeren nog in de schemerzone: ze mogen weg, maar moeten niet weg. Maar zo laat op het seizoen nog een nieuwe ploeg vinden wordt geen sinecure.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten