Ruime zeges voor Club Brugge en AA Gent, Anderlecht en STVV met de schrik vrij in Croky Cup

© Photo News

Nadat Cercle Brugge en Waasland-Beveren zich dinsdag lieten verrassen in de 1/16e finales van de Belgische beker, bleven de andere eersteklassers woensdag voorlopig foutloos. Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Charleroi, KV Kortrijk, Zulte Waregem, STVV, Moeskroen, Eupen en KV Oostende bekeren een ronde verder. Anderlecht had wel verlengingen nodig tegen Beerschot in een zinderende cupmatch.

Voetbalredactie

Volg hier onze multilive van de 1/16e finales van de Croky Cup.

Francs Borains - Club Brugge: 0-3

Zonder veel glans, maar wel oververdiend heeft Club Brugge zich geplaatst voor de achtste finales van de beker. Pas op een dik kwartier van het einde bracht invaller Tau de bevrijding, op aangeven van Vanaken, een andere wisselspeler. Dat blauw-zwart twee van zijn sterkhouders in de strijd moest gooien, kwam er vooral omdat het voorin weer zoeken was. Zeker voor een tegenvallende Diagne. De kwam, na een steekpass van, wie anders dan invaller Hans Vanaken. Tau omspeelde doelman Vandermeulen in twee keer en verloste de Brugse bank: 0-1. Francs Borains kraakte helemaal en zonder al te veel moeite wist Club de score nog aan te dikken tot 0-3. Twee keer kroop Tau in de rol van aangever, twee keer mocht Okereke scoren (lees het volledige verslag hier).

Eendracht Aalst - AA Gent: 0-4

© BELGA

AA Gent kwam snel 0-1 voor en hield nadien stand. Makkelijk. 0-4 was de eindscore. Gents trainer Jess Thorup had op Vadis Odjidja na dan wel een volledig B-elftal de wei ingestuurd, de Buffalo’s hadden negen minuten nodig om de eerste Aalsterse dromers al terug naar de aarde te brengen. Een diepe bal van Brecht Dejaegere werd slecht ingeschat door verdediging en doelman van de thuisploeg waarna Giorgi Kvilitaia kon profiteren. 0-1. De 0-2 bleef nog even uit en hoewel Eendracht slechts één enkele echte kans creëerde, was er hier en daar nog – nja, noem het maar – dreiging. Tot het uur. Tot Kvilitaia een tweede maakte. Kubo maakte er nog 0-3 van – slecht spelen, maar wel weer z’n goaltje –, Louis Verstraete viel goed in en de debuterende Dylan Mbayo pikte finaal nog zijn goaltje mee (lees het volledig verslag hier).

Beerschot - Anderlecht: 2-3 (na verlengingen)

De catastrofe is vermeden. Anderlecht had tegen Beerschot verlengingen nodig, maar daarin werd de 1B-club nipt opzijgezet: 3-2. Alexis Saelemaekers was de redder met drie assists, maar daarmee hield het positieve nieuws op. Kompany viel weer uit en het spel was nog altijd niet om aan te zien.

Het drama overviel Anderlecht opnieuw. De blessure van Kompany was de eerste catastrofe, maar tot overmaat van ramp opende Beerschot ook de score. Nadat Vlap een bal onvrijwillig tegen de hand kreeg, mocht Holzhauser een vrije trap nemen. De Oostenrijker draaide het leer voor doel, waar Vlap en Luckassen ernaast gleden en Van Crombrugge verrast was: 1-0. Af en toe kwam er toch iets uit de bus voor Anderlecht. Zo werd op rechts één keer Saelemaekers gelanceerd. Tot dan had Samir Nasri niets getoond, maar opeens infiltreerde de Fransman goed en stond het 1-1.

© BELGA

Beerschot had de beste kans, maar hun flanken raakten vermoeid. Toch was het pas nadat Vancamp rood had gekregen dat de thuisploeg boog. Saelemaekers trapte zijn tweede voorzet en Bourdin devieerde het leer onder druk van Roofe in eigen doel. Helaas… RSCA lijkt een zinkend schip en de Ratten verlieten het niet. Ze overspoelden het. Beerschot speelde alles of niets en dat leidde nog tot de 2-2 van Brogno. Even later was er wel geen videoref nodig om vast te stellen dat Luckassen terecht rood kreeg toen hij aan de noodrem trok. De verlengingen werden dus met tien tegen tien gespeeld. Trust The Process zouden we nog niet zomaar doen, maar de korste weg naar Euopa ligt nog altijd open. Saelemaekers weer hij gaf in het half uurtje extra de assists voor de 2-3 die door Thelin werd afgewerkt (lees het volledige verslag hier).

Zulte Waregem- KFC Duffel: 4-2

Bansen, Walsh, Mensah, Govea, Bjordal en Oberlin kwamen aan de aftrap maar Zulte Waregem startte verbazend zwak tegen Duffel uit tweede amateurklasse. Al na negen minuten stond het 0-1: Verlinden legde een vrije trap gekruist binnen. Zulte Waregem kwam zelfs goed weg nadat Lode Vertonghen – de broer van Rode Duivel Jan – een hoekschop over knikte. Het tempo lag te laag maar Essevee ontsnapte toen het afstandsschot van Yildiz uiteen spatte op de lat. Bjordal leidde echter nog voor rust de 1-1 van Govea in met een leuke actie op de flank en Essevee kwam kwieker uit de kleedkamer. Larin vond Bjordal aan de tweede paal, Bruno werkte het leer over de lijn. Een kwartiertje voor affluiten besliste Larin de partij dan helemaal. Bruno prikte nog zijn tweede van de avond tegen de touwen en Cobos Copado duwde vanop de penaltystip met een panenka de einduitslag voorbij Bansen.

RFC Seraing United - Kortrijk: 1-3

Kortrijk bekert verder na een 1-2-overwinning op het veld van RFC Seraing, getekend Fraser Hornby. De Schot was matchwinnaar met een goal en assist en woog op de defensie. De Kerels hebben – naast een ticket voor de volgende ronde – opnieuw een targetspits beet. Kortrijk wilde geen misstap begaan tegen RFC Seraing en stelde een mix van basisspelers en reserven op. Toch begon de Luikse club uit eerste amateurklasse best snedig aan de wedstrijd. De Kerels beseften dat ze met vuur aan het spelen waren en schakelden een versnelling hoger. Julien De Sart met een voorzet naar Hornby, die al springend de bal enig mooi in doel verlengde. Een mooie binnenkomer voor de Schot bij zijn tweede basisplaats in een seniorenmatch met inzet. Op het halfuur incasseerde Kortrijk de gelijkmaker. Doelman Jakubech verknalde zijn kans door knullig de bal in de voeten van Sanogo te spelen, die het cadeau in dankbaarheid aannam. 1-1 en alles te herdoen voor de Kerels. Dat was buiten Hornby gerekend. De Schot vroeg de bal op de linkerflank op, speelde Kage aan en die werkte simpel af. Rusten met 1-2. Seraing bleef druk zetten, maar liet de netten niet meer trillen. Op de laatste corner kwam doelman Mignon mee, maar dat brak hen zuur op. Via wat tussenstations geraakte de bal toch nog bij Kage, hij schoot tegen een teruggekeerde Mignon die uitgleed en De Sart legde voor open doel binnen.

Rupel Boom - Charleroi: 2-3

Rupel Boom voetbalde aardig mee maar kwam na zeven minuten goed weg toen Figys een kopbal van Nicholson tegen de paal devieerde. Aan de overzijde kopte De Paepe over. Bij een te korte terugspeelbal van Nurio ontzette Penneteau tegen de opzittende Laureys en caprioleerde de bal bijna in doel. Na een snelle aanval over rechts opende Rezaei – de spits van 5 miljoen, die mislukte bij Club Brugge – met een geplaatste kopbal de score. Rupel Boom was niet aangeslagen en bleef complexloos voetballen.

© BELGA

Dat resulteerde nog voor rust in de knappe gelijkmaker van Laureys. De snelle spits plaatste de bal van net buiten de zestien haarfijn in de benedenhoek. De tweede helft was nog maar net op gang gefloten toen de thuisploeg opnieuw mocht achtervolgen. Gholizadeh kreeg te veel vrijheid aan de rand van de zestien en krulde de bal heerlijk in de kruising. Vijf minuten voor affluiten leek opnieuw Rezaei de zege veilig te stellen, maar zorgde Laureys met zijn tweede van de avond nog voor een spannende slotfase.

Mandel United - KV Oostende: 0-2

De amateurs van Mandel deden zichzelf de das om tegen KV Oostende. Mulliez was onder de indruk van de omstandigheden en beging een strafschopfout, Rajsel gaf doelman Laleman geen schijn van een kans. Laleman moest nog een kopbal van Jonckheere in corner duwen, alvorens de Izegemse zenuwen wat onder controle geraakten. Jonckheere had toen al een open kans laten liggen. Net voor rust brak Mandel wel een paar keer uit en de verre lob van Tamsin belandde net boven het doel van Ondoa. Na rust was Mandel de evenknie van de eersteklasser. Het werd af en toe heet voor de goal van de soms wat onzekere Ondoa. Verspeeten waande zich even de held van de avond maar tot zijn grote verbijstering en woede werd zijn goal voor buitenspel afgekeurd. Geen verlengingen dus maar een eervolle exit voor Mandel dat wel nog het deksel op de neus kreeg van Fashion Sakala: 0-2.

Dessel Sport - Moeskroen: 0-1

Moeskroen-trainer Hollerbach had de luxe om zes wissels door te voeren. Bleken de wissels bij de bezoekers de ploeg niet te verzwakken, dan was dat voor Dessel wel het geval. Moeskroen nam de partij in handen en na twaalf minuten kwam de 0-1 op het bord. Boya lanceerde Olinga door het centrum en die werkte overhoeks af. De sterke Boya had halfweg de eerste helft de 0-2 aan de voet. In plaats van zelf te besluiten, speelde hij Olinga aan. Die scoorde, maar vanuit buitenspel.

© BELGA

Dé kans op de gelijkmaker kwam er na 66 minuten, toen Breugelmans Jutten voor doel afzonderde. Vasic hield de Desselse spits met de voet van de gelijkmaker. Dessel zette een slotoffensief op, maar de bezoekende zege kwam niet meer in gevaar.

STVV - OH Leuven: 2-0 (na verlengingen)

Net als twee seizoenen geleden heeft STVV de maat genomen van OH Leuven in de 1/16de finales van de Beker van België. En net als twee seizoenen geleden hadden de Kanaries daar verleningen voor nodig. Na 98 minuten brak Yohan Boli de ban, vlak voor tijd deed Jordan Botaka de boeken dicht. 2-0 en STVV bekert een ronde verder.

Union - RCS Verlaine: 3-0

Verlaine raakte in de vorige ronde pas na strafschoppen voorbij eersteprovincialer Bambrugge. Het leek dan ook een hapklare brok voor Union, dat vorig jaar de halve finale haalde. De Deense coach Thomas Christiansen had er alvast vertrouwen in, want hij zette – op linksachter Kis na – zijn volledige typeploeg op de bank en in de tribune. Hamzaoui kopte al snel over. De Brusselaars kampeerden op de helft van de ploeg uit de tweede amateurklasse, maar een halfuur lang was het vooral genieten van de bij Union altijd enthousiaste gezangen op de tribunes van het honderd jaar oude Joseph Marienstadion. Maar toen stak Verlaine een eerste keer de neus aan het venster, Kristiansen moest de poging van Guillaume in hoekschop keren. Dat bleek het sein voor Unon om te ontwaken. Young glipte door de buitenspelval en slalomde voorbij doelman Racz die te laat kwam. Na rust strandde Bouekou op Racz, die ook een knal van Romero op de deklat duwde. Maar Union speelde met de handrem op. Fixelles trok vanop de stip de stekker uit de match na een penaltyfout van Racz op Haugen. Ferber zette nog een kers op de taart.

Cappellen - Eupen: 0-0 (Eupen door na penalty’s)

Al in de openingsminuut schoot Embalo rakelings voorlangs, maar de reactie leverde bijna een lokale voorsprong op. Matthys duwde een vrije trap van Kil in de voeten van De Vriese, die van dichtbij over schoot. Nadien dicteerden de bezoekers de wet, maar Joossens wist raad met pogingen van Embalo en Toyokawa. Met een schot van Mulder zorgde Cappellen voor het eerste gevaar na de rust. De bezoekers reageerden met een kopbal naast van Rocha. Even later ranselde Joossens een vrije trap van Milicevic uit zijn doel. In het slot zag Destoop een goal afgekeurd worden voor handspel, zodat verlengingen moesten beslissen. Laurent schoot in dezelfde fase twee keer op de lat, zodat penalty’s beslisten. Eupen haalde het daarin met 5-3.

Uitslagen

Beerschot - Anderlecht: 2-3

Francs Borains - Club Brugge: 0-3

Eendracht Aalst - AA Gent: 0-4

Rupel Boom - Charleroi: 2-3

RFC Seraing United - Kortrijk: 1-3

Dessel Sport - Moeskroen: 0-1

Zulte Waregem - KFC Duffel: 4-2

Mandel United - KV Oostende: 0-2

Union - RCS Verlaine: 3-0

Cappellen - Eupen:0-0 (Eupen wint na penalty’s)

STVV - OH Leuven: 2-0 (na verlengingen)

Dinsdag

Cercle Brugge - Rebecquoise: 0-1

Waasland-Beveren - Westerlo: 3-4

KSK Ronse - KRC Genk: 0-3

Donderdag

Standard - Lommel SK:

Antwerp - Lokeren:

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten