Trump legt Iraanse en Venezolaanse regeringen nieuwe inreisverboden op

Bron © BELGA

Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in het kader van het conflict met Iran een inreisverbod opgelegd aan hooggeplaatste regeringsfunctionarissen in Teheran. Ook hun directe familieleden mogen tot nader order de VS niet meer in, zo staat in een mededeling die woensdagavond plaatselijke tijd door het Witte Huis werd verspreid.

Het is het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat zal bepalen op welke personen het verbod daadwerkelijk van toepassing is.

Als reden voor de nieuwe beperkingen voert Trump aan dat de Iraanse regering “een staatssponsor van terrorisme” is. Het inreisverbod blijft van kracht tot het ministerie van Buitenlandse Zaken van mening is dat de maatregel niet langer nodig is, luidt het.

Amerikaanse sancties tegen Venezuela

Ook tegen de socialistische regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro hebben de Verenigde Staten hun sancties nog verder uitgebreid met een reeks inreisverboden. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde woensdag aan dat de toestemming voor regeringsleden vanaf de rang van viceminister en hoger, en van hun familieleden, om naar de Verenigde Staten te reizen, wordt opgeschort. De sancties treffen ook alle officieren van het Venezolaanse leger, de politie en de nationale garde, die minstens de rang van kolonel (of evenwaardig) bekleden.

Buitenlanders die de regering-Maduro ondersteunen bij het “ondermijnen of schenden van de democratische instellingen in Venezuela” krijgen net als hun familieleden eveneens een inreisverbod opgelegd. Ten slotte mogen ook personen die belangrijke financiële zaken met hen doen de VS niet meer binnen.

Ook EU legt sancties op

De 28 lidstaten van de Europese Unie gaan sancties opleggen aan zeven functionarissen van de veiligheids- en geheime diensten van het regime van Maduro die beschuldigd worden van “foltering”. De ambassadeurs van de lidstaten zijn het daarover eens geworden, zo is vernomen van diplomatieke bronnen.

De beslissing moet nog formeel worden bevestigd door de raad van ministers. Daarmee komt het aantal Venezolaanse functionarissen voor wie een visumverbod geldt en van wie de tegoeden in de Europese Unie bevroren zijn, op 25.

Venezuela werd in 2017 het eerste Latijns-Amerikaanse land waartegen de EU sancties uitvaardigde. Behalve een wapenembargo werden in 2018 ook sancties opgelegd aan 18 functionarissen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell vroeg de EU in juli om degenen die verantwoordelijk zijn voor de foltering in gevangenschap van de Venezolaanse soldaat Rafael Acosta, te “sanctioneren”. De militair overleed in het ziekenhuis.

Volgens de oppositie in Venezuela moet Europa ook de druk verhogen op president Maduro.

Machtsstrijd

In Venezuela woedt al maanden een bittere machtsstrijd tussen de regering en de oppositie. Oppositieleider Juan Guaidó heeft de Verenigde Staten en vele Latijns-Amerikaanse en Europese landen achter zich, terwijl Maduro kan rekenen op de steun van China, Rusland en zijn bondgenoten Cuba, Bolivia en Nicaragua.

AANGERADEN