Ferme dorst? Dan drink je het best een glas melk

Foto: PIETER JAN VANSTOCKSTRAETEN

Serieuze dorst? Dan kan je beter een drankje met wat suiker, vet of proteïne drinken om je langer gehydrateerd te houden. Dat blijkt uit een studie aan de Schotse St. Andrews University.

De onderzoekers hebben het hydraterende effect van verschillende drankjes getest. Daaruit blijkt dat water een goede manier blijft om je lichaam snel te hydrateren, zowel bruisend als plat. Maar drankjes met wat vet, suiker of proteïne houden ons langer gehydrateerd.

Er zijn verschillende factoren die daarbij een rol spelen. Hoe meer je drinkt, hoe sneller de drank uit je maag gaat en in je bloed terechtkomt. Anderzijds is de samenstelling van een drankje belangrijk. Melk bijvoorbeeld bevat vet, lactose en proteïne, en die samenstelling zorgt ervoor dat de drank net trager uit de maag gaat en trager opgenomen wordt door het bloed. De hydratatie verloopt dus trager, maar heeft wel een langer effect. Drankjes die wat sodium – zout – bevatten, houden water ook langer vast en produceren minder urine. Wat ons opnieuw wat langer gehydrateerd houdt.

Er is wel een uitzondering op de regel: drankjes met te veel geconcentreerde suikers, zoals fruitsap of cola, zijn niet beter dan water. Die verslechteren zelfs het hydraterende effect van de drank. De onderzoekers stelden ook vast dat bier beter hydrateert dan whisky, en dat koffie even hydraterend is als water, tenzij er meer dan 3 tot 4 kopjes gedronken worden.

Door nba