Tom Boonen ziet Philippe Gilbert zondag voor eigen rekening rijden, raadt Wout van Aert af te procederen én heeft gênante bekentenis

Bron © Extra Time Koers op Canvas

Tom Boonen gelooft in een Belgische wereldtitel. De wereldkampioen van Madrid was één van de vier gasten in Extra Time Koers. Samen met Wout van Aert, Jan Bakelants en Iljo Keisse blikte hij onder meer vooruit op de wegwedstrijd van zondag. Maar hij raadde Van Aert ook af om te procederen tegen ASO en stak een ongelukkige Nederlander een hart onder de riem met een gênante bekentenis.

“Wat Evenepoel doet, is ongezien”

Tom Boonen was eerst en vooral onder de indruk van de zilveren medaille van Remco Evenepoel. “Wat Evenepoel doet, is ongezien”, aldus de Kempenaar. “We vergeten precies dat die jongen een eerstejaarsbelofte is. Om dan in het moderne wielrennen op die leeftijd tweede te worden op het WK bij de profs, dan ben je de beste tijdrijder van het land. Ik heb zoiets alvast nog nooit meegemaakt.”

Om bij het tijdrijden te blijven: Boonen vindt ook dat Victor Campenaerts mee moet naar de Spelen in Tokio. “Hij doceert het tijdrijden in dit land en weet als geen ander hoe hij zich moet voorbereiden op zo’n wedstrijd. We moeten het Victor gunnen om de manier hoe hij de stiel wetenschappelijk benadert.”

Phille zal zeker voor eigen rekening rijden”

Maar het ging toch vooral over komende zondag. “Gilbert is echt goed”, wees Boonen al meteen de kopman aan. “Hij is misschien niet de beste in het peloton maar met die ploeg kan hij wereldkampioen worden. De Belgen zullen de koers moeten dynamiteren. Greg en Phil zullen elkaar nodig hebben. Eerst de ploegmaten opsouperen en dan moeten de wielergoden meewerken.”

Tom Boonen ziet Philippe Gilbert zondag voor eigen rekening rijden, raadt Wout van Aert af te procederen én heeft gênante bekentenis
Foto: Photo News

Op steun van Gilbert moeten de ploegmaten niet te veel rekenen, denkt Boonen. “Phille zal zeker voor eigen rekening rijden. Van Avermaet zal in de finale niet op hem moeten rekenen. Hij zit op een punt in zijn carrière dat hij alleen nog aan zichzelf moet denken. Hij gaat zeker geen cadeaus geven. De andere renners gaan niet veel in de pap te brokken hebben, denk ik. Maar ook Greg heeft Phil nodig om tot het punt te geraken waarop hij wereldkampioen kan worden.”

Tactisch zal het niet te ingewikkeld worden, nu zondag. Boonen: “We moeten er een zware wedstrijd van maken. En dat kan op dit parcours. Op dit parcours kan je koersen als ploeg. Met onze ploeg kan je er een zware koers van maken.”

“Enkel koersen afgelast als politie in gevaar is”

Of Rik Verbrugghe de juiste selectie had gemaakt? “Wie hadden we moeten thuislaten?”, vroeg Boonen zich af. “We beschikken over een mooi uitgebalanceerde ploeg met een juiste taakverdeling. Het is ergens spijtig dat we zoveel goede renners hebben en dan gaat het altijd over die laatste plaats. Daar wordt altijd over gediscussieerd. Maar je kiest voor de sterkste ploeg, niet voor de acht sterkste renners.”

De weersvoorspelling voor zondag zijn niet echt rooskleurig. Maar tot een afgelasting ziet Boonen het niet komen. “Als er een orkaan passeert en alle huizen gaan vliegen, dan zullen ze er eens over nadenken om af te gelasten. Ik zeg niet dat het juist is maar ze zullen koersen. De enige wedstrijden die ooit zijn afgelast, was toen de politie niet meer op de moto kon blijven zitten. Ze gelasten nooit af omdat het te gevaarlijk is voor ons.”

LEES OOK. Als het Brits KMI gelijk krijgt, dan gaan de hemelsluizen zondag tijdens het WK van de profs helemaal open

“Schadeclaim van Wout kan einde van wielrennen betekenen”

De schadeclaim van Wout van Aert richting ASO kon niet meteen op bijval rekenen bij de tafelgenoten. Boonen: “Wout heeft gelijk als hij actie onderneemt maar als hij gelijk krijgt, dan zou dat het einde van het wielrennen betekenen. Organisatoren hebben het sowieso al lastig genoeg. Stel dat Wout zijn gelijk krijgt, wie gaat dan nog willen organiseren? Ze gaan de wedstrijden niet meer verzekerd krijgen en er zullen op jaarbasis 350 rechtszaken komen.”

LEES OOK. Wout van Aert en Jumbo-Visma nemen stappen tegen Tourorganisator ASO

“Podium in Roubaix laten schieten door bruine streep in mijn broek”

En dan was er nog een gênante bekentenis naar aanleiding van een ongelukkige Nederlander op het WK voor junioren. Casper van Uden kreeg in de finale te maken met buikkrampen en moest dringend stoppen in een café voor een grote boodschap.

Een probleem dat ook bij de profs wel eens voorkomt, zeker in grote rondes, en met een gênante bekentenis stak Boonen de arme Van Uden een hart onder de riem: “Ik heb ooit een podiumplaats in Roubaix laten schieten omdat ik een bruine streep in mijn broek had. Ik had verschrikkelijke krampen en aangezien ik nog kon winnen, was er geen andere mogelijkheid… Daarna reed ik rond met een bevrijd gevoel en reed ik weg van dat groepje - waar ze niet wilden overpakken - en kwam ik op de piste achter Roger Hammond en Bjorn Leukemans, die voor het podium streden en aan het surplacen waren. Maar ik wilde echt niet met die bruine streep het podium op, dus ik was heel blij toen die begonnen te sprinten.”

Tom Boonen ziet Philippe Gilbert zondag voor eigen rekening rijden, raadt Wout van Aert af te procederen én heeft gênante bekentenis
Foto: Photo News
Door gvdl
AANGERADEN