En wat zeggen de zes andere Belgen?

Foto: Photo News

Niet enkel de twee kopmannen maar ook de zes andere landgenoten draafden gisteren op voor de traditionele persconferentie. Elk van hen kreeg één specifieke vraag voorgeschoteld.

Remco Evenepoel: Ben jij de man die de concurrentie nerveus moet maken met een vroege aanval?

“De tactische bespreking heeft nog niet plaatsgevonden. Maar ik ben op dit WK om te leren en persoonlijk zou ik het interessanter vinden om wat langer in het peloton te blijven. In een vroege vlucht zal dat minder het geval zijn, maar als de bondscoach dat van me vraagt, doe ik het natuurlijk. Ik ben niet hier om zelf te winnen. Het parcours van volgend jaar is meer op mijn lijf geschreven.”

Tim Wellens: Zit jij te hopen op barslecht weer?

“Yep, laat het maar regenen en stormen. Van mij mag alles, zolang de koers maar kan doorgaan. Dat is goed voor mij: iedereen weet dat ik van regen hou. Maar dat is ook goed voor de Belgische ploeg. We hebben er alle belang bij dat het zwaar en lastig wordt. Dat maakt de koers meer open. Wat geen probleem zal zijn met die afstand, op dat parcours en in het weer dat voorspeld wordt.”

Dylan Teuns: Is dit parcours zwaar genoeg voor iemand die won op La Planche des Belles Filles?

“Het wordt vergeleken met de Amstel, dat lijkt mij dus wel zwaar genoeg voor mij. En zelfs al zou het meer voor Vlaamse, klassieke coureurs zijn: ik ben dit jaar ook vijfde geworden in de Omloop. Al geef ik toe dat ze de streep van mij zo’n 300 meter dichter bij het laatste klimmetje hadden mogen trekken. Met mijn punch zou mij dat beter uitgekomen zijn.”

Tim Declercq: Ben jij de hulplijn voor als het in de eerste tweehonderd kilometer fout loopt?

“Dat mag je gerust zo stellen. De vlucht controleren, een gat dichtrijden en meid voor alle werk spelen. Dat wordt mijn rol, zeker nu we hier met zeven kopmannen zijn. Er zal er eentje achter bidons en regenjasjes moeten gaan. Maar ik doe het graag. Ik vind het al een hele eer dat ik hier ben, ook al zal je mij waarschijnlijk niet meer in de laatste ronde zien. Hoelang wel? Als er richting plaatselijke omloop al hard gewerkt moet worden, kan een dikke 200 kilometer al mooi zijn.”

Yves Lampaert: Mogen we zondag waaiers verwachten?

“Dat geloof ik niet. De lange lus richting lokale ronde wordt zwaar met al die kronkelende en smalle wegen. Maar waaiers? Neen. Er zitten geen Moeren in zoals in Gent-Wevelgem. Je zit voortdurend beschut. Nergens heeft de wind echt vrij spel. En sowieso: het is een WK. De meeste ploegen gaan zuinig willen zijn met hun energie en wachten tot de lokale ronden om echt iets te ondernemen.”

Oliver Naesen: Hebben we echt zeven renners die wereldkampioen kunnen worden?

“Niet overdreven. Er zijn zeker scenario’s mogelijk waarbij ieder van ons kan winnen. De kopmannen zijn Greg en Phil, maar daarnaast gaan de anderen beurt om beurt moeten aanvallen. Ben ik weg met een groepje van pakweg vier renners van wie niemand sneller is dan ik, word ik even kopman. Dat sommigen zich op een bepaald moment zullen moeten opofferen? Dat is zeker zo. (lacht) Maar dat onderwerp proberen we te vermijden.”

Door bvc/jpdv
AANGERADEN
Meest recent