Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

27/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Schuldig aan moord op de burgemeester

Nathan Duponcheel (20) is door het hof van assisen in Bergen schuldig verklaard aan de moord op Alfred Gadenne (71), de burgemeester van Moeskroen. De jongeman had de moord toegegeven, en verklaarde bij de start van het proces ook dat hij zijn misdaad vooraf gepland had. Hij wachtte de burgemeester op 11 september 2017 op aan het kerkhof , omdat hij wist dat de man er elke avond de poort kwam sluiten. Duponcheel stapte op Gadenne af en sneed hem de keel over, omdat hij hem verantwoordelijk achtte voor de zelfdoding van zijn vader in 2015. “Het sloeg op niets, wat ik gedaan heb”, zei Duponcheel, die op het proces moest toegeven dat de burgemeester niet verantwoordelijk was voor de problemen van zijn vader.

Volgens de jury bleek zijn intentie om te doden ook uit de keuze van zijn breekmes, de vele verwondingen op het lichaam van de burgemeester en het vaste voornemen. Ook had hij vooraf informatie opgezocht over het gevangenisleven in België, over celstraffen en over Gadenne.

De jury overlegt vandaag, vrijdag, over de straf die Duponcheel moet krijgen voor de moord en voor verboden wapendracht. Hij riskeert levenslange opsluiting. (blg, cel)