Vlaamse regeringsonderhandelaars uit elkaar zonder akkoord, vandaag nieuwe landingspoging
Er komt nog geen witte rook uit de schouw van het Martelaarsplein. De onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open VLD zijn in de nacht van donderdag op vrijdag zonder akkoord uit elkaar gegaan. Vrijdagmiddag hervatten de gesprekken en ondernemen de toponderhandelaars een nieuwe landingspoging. Voorlopig zouden de provincies blijven bestaan, wordt de ‘Vlaamse canon’ een feit en komen er betalende inburgeringscursussen voor nieuwkomers, met boetes voor wie niet slaagt. En de burgemeesters krijgen een nieuwe - geel-zwarte - sjerp.
Bij de start van de onderhandelingen, donderdagochtend om 9 uur, was er nog de hoop en ambitie om door te gaan tot de finish. Maar vrij snel doken signalen op dat de gesprekken wat stroever en moeizamer verliepen dan verwacht. Hoewel verschillende onderhandelaars benadrukken dat er hard en in een “goede en constructieve sfeer” is doorgewerkt, werd in de loop van donderdagavond duidelijk dat de landing zou worden uitgesteld.
Verschillende knopen zijn wel al doorgehakt, al is niets helemaal zeker. Zo zou CD&V bijvoorbeeld het behoud van de provincies hebben binnengehaald, maar een onderhandelaar waarschuwt meteen: “Er is maar een akkoord als er een akkoord is over alles. Op dit ogenblik is er over niets een akkoord.”
Toch klinkt dat er ook op vlak van migratie en inburgering vooruitgang is geboekt. Zo komen er betalende inburgeringscursussen met een boete erbovenop voor wie niet slaagt, meldt VRT. Sociale woningen en andere sociale maatregelen worden ook niet meteen beschikbaar voor nieuwkomers, zij moeten eerst bijdragen aan het systeem. Ook de Vlaamse canon zou er komen, en burgemeesters krijgen een geel-zwart lint in plaats van een tricolore. En nog volgens VRT zijn er ook knopen doorgehakt rond onderwijs, waar kennisoverdracht centraal zou gaan staan en leraars extra ondersteuning krijgen. De woonbonus zou verdwijnen, het erfenisrecht wordt hervormd.
Heet hangijzer van de begroting
Een van de belangrijkste en moeilijkste knopen blijft de begroting. Hoeveel geld kan er gaan naar nieuwe investeringen en plannen en tegen wanneer moet de begroting in evenwicht zijn? Stelt de regering dat begrotingsevenwicht uit naar 2024 of wil men sneller uit de rode cijfers? En zo ja, worden naast de Oosterweelverbinding andere grote investeringen buiten de begrotingsdoelstelling gehouden?
Vrijdagmiddag pikken de onderhandelaars de draad op en wordt een nieuwe poging gedaan om te landen. “Er zijn al veel inhoudelijke knopen doorgehakt. Vrijdag wordt verder aan de begroting gewerkt”, is in de entourage van formateur Jambon te horen.
bekijk ook
Waarom niet Bart De Wever, maar wel Jan Jambon minister-president wordt
Formateur Jan Jambon (N-VA) fluit onderhandelingen Vlaamse regering op gang: “Wil in een strak tempo werken”
Lees ook
HET PUNT VAN VAN IMPE. “N-VA heeft een nieuw vijandbeeld gecreëerd. Alles waar ze tegen zijn, is woke”
JOUW MENING. “Belang van een pedagogisch diploma wordt weer eens geminimaliseerd”
“Anti-woke is een veel grotere bedreiging”: minister Benjamin Dalle verzet zich tegen discours van Bart De Wever
Ook Vlaanderen trekt naar Raad van State tegen vergunning luchthaven Luik
Video
Hoofdpunten
Winderige advocaat krijgt meer dan 150.000 euro schadevergoeding omdat hij niet mag thuiswerken
Raoul d’Udekem d’Acoz, oom van koningin Mathilde, overleden
“We zijn nu beter dan gewone burgers”: Wagner-rekruten getuigen over de oorlogsgruwel en hun loyauteit
Dodelijk ongeval in Baal: bestuurster werd vermoedelijk onwel achter het stuur
Eerste beelden van Lady Gaga als Harley Quinn in nieuwe ‘Joker’-film
Beste van Plus
Vrouw (32) doet emotionele aankondiging tijdens huwelijk van haar vader, maar krijgt bakken kritiek: “Toppunt van egoïsme”
“Het was geen wit licht”: Kevin (55) werd “miraculeus” weer tot leven gewekt en vertelt wat hij zag toen hij ‘dood’ was
Fien Germijns brengt ‘Switch’ terug in de paasvakantie, maar het programma zal er ietsje anders uitzien
ROYALS. Koningin Maxima in Marokko, iftar bij een koninklijke familie en Moederdag bij de Britse royals