Vandaag twee wegritten op WK wielrennen, met een Belgische topfavoriet bij de beloften: wat mogen we verwachten?

Belofte-kopman Jasper Philipsen (links) verscholen achter de rug van ploegmaat Ilan Van Wilder Foto: BELGA

Na de junioren op donderdag staan er vandaag twee wegritten op het programma op het WK wielrennen in Yorkshire. In de voormiddag zijn de meisjes junioren aan de beurt, in de vooravond strijden de beloften om de regenboogtrui. In die laatste wedstrijd werd het parcours nog ingekort om voor het donker binnen te komen én staat er een Belg als topfavoriet aan de start.

Wegrit meisjes junioren (86 km) start om 9.40 uur

Welke Belgen? ­Julie De Wilde (16) uit Kalken, Jade Lenaers (17) uit Markegem, ­Dina Scavone (18) uit Lommel, Gloria Van Mechelen (16) uit Bertem

Wat mogen we verwachten? Best wel wat. De Wilde won midden september nog een wedstrijd in de Nations Cup. “Dat was een sterk nummer. ­Julie kan in de finale zeker meespelen.” Met Scavone heeft bondscoach Ludwig Willems ook een pure sprintster mee. “Een gok. Het parcours is niet superlastig. Als Dina overleeft, is ze bij de snelsten.”

Wie gaat er winnen? “De Nederlanders, de Britten – met Bäckstedt –, de Amerikanen en de Italianen zijn de sterke blokken”, aldus Willems.

Wegrit mannen beloften (179 km) start om 15 uur

Welke Belgen? Stan Dewulf (21) uit Stavele, Jasper Philipsen (21) uit Ham, Jens Reynders (21) uit Heers, Brent Van Moer (21) uit Beveren, Stan Van Tricht (20) uit Boutersem en Ilan Van Wilder (19) uit Opwijk

Wat mogen we verwachten? Jasper Philipsen is de topfavoriet en kopman. Het parcours van de beloften is langer, maar minder zwaar dan dat van de junioren. Een sprint met een kleine groep is dus mogelijk. Het scharnierpunt wordt de Greenhow Hill (3,4 kilometer aan 7,8%) op 55 km van de meet. Als Philipsen daar niet overleeft, kunnen Van Wilder en Dewulf de offensieve kaart trekken.

Wie gaat er winnen? Naast Philipsen is ook de Italiaan Dainese snel, maar minder veelzijdig. Tom Pidcock is ook een kandidaat. “Als hij zich perfect kon voorbereiden, stond hij twee trappen hoger dan de rest, maar na zijn val in de Ronde van de Toekomst weet niemand hoe goed hij is. Ook de Denen en Noren zijn collectief zeer sterk, maar missen een snelle man”, aldus bondscoach Sven Van­thourenhout.

LEES OOK. Prof Jasper Philipsen topfavoriet voor WK beloften: “Gemakkelijk? Ik zal toch 110 procent moeten zijn”

Door bvc
AANGERADEN
Meest recent