Tweeduizend arrestaties bij betogingen in Egypte

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De veiligheidsdiensten hebben na de anti-regeringsbetogingen vorige week in Egypte “bijna 2.000 mensen” gearresteerd. Dat zegt ngo Human Rights Watch (HRW) vrijdag, enkele uren voor mogelijke nieuwe betogingen.

Een duizendtal mensen werd tijdens de betogingen van 20 en 21 september gearresteerd en ondervraagd, bevestigt de procureur-generaal. Volgens HRW werden vele anderen verschillende dagen later thuis aangehouden. Naast de arrestaties blokkeerden autoriteiten ook politieke en informatieve websites en verstoorden ze andere internetdiensten die door betogers gebruikt werden om te communiceren, stelt de ngo.

Bij de 2.000 gearresteerden zijn 68 vrouwen en een ongekend aantal kinderen, geeft de organisatie aan. Meerdere gevangenen werden al vrijgelaten, onder wie verschillende kinderen. Volgens HRW worden honderden mensen vastgehouden in geheime detentiecentra van de inlichtingendiensten en in kampen van veiligheidsdiensten of politie, die “illegaal” zijn en waartoe advocaten geen toegang hebben.

Enkele video’s die begin september door de Egyptische ondernemer Mohamed Aly, die in ballingschap leeft, op Facebook geplaatst werden zetten honderden mensen op 20 september aan om te betogen tegen president Abdel Fattah al-Sissi, die sinds 2013 met een ijzeren hand regeert.

AANGERADEN