Nog altijd reizen te boeken via de website van Thomas Cook: hoe kan dat? En loop je een risico als je dat doet?

Thomas Cook liet deze week weten dat het alle reeds geboekte reizen annuleert. Wie al een voorschot betaalde, zal zijn centen kunnen recupereren. Toch kan men vandaag nog steeds boeken via de website, zo blijkt. Maar welk risico loopt je dan?

Wie naar thomascook.be surft, komt onmiddellijk op de website van neckermann.be terecht. Neckermann maakt voor alle duidelijkheid deel uit van dezelfde groep. Op die website kan u gewoon nog een reis boeken. Er staan zelfs aanbiedingen naar Venetië, Praag of Lissabon op.

Een vakantie boeken bij een touroperator die voorlopig gestopt is met reizen, is dat dan geen miserie zoeken? Riskeer je niet dat de reis binnenkort ook weer geannuleerd wordt en dat je je centen kwijt bent?

“Nee, want Neckermann bood net als Thomas Cook eigen producten aan, maar had ook reizen van andere leveranciers in hun aanbod. Het is die laatste categorie die nu nog kan geboekt worden”, zegt Leen Segers van Thomas Cook Belgium.

LEES OOK. Je zal maar een reis met Thomas Cook hebben geboekt. Wat nu? (N+)

Externe leveranciers

“De pakketreizen zijn ondertussen verwijderd, maar voor die andere reizen is er geen probleem.”Zo kan je dus nog zonder probleem een vliegreis zoeken naar de VS, Canada, de Bahama’s, Venetië of noem maar op. De betaling daarvoor gebeurt niet via ons maar rechtstreeks aan die externe leveranciers, zoals Club Med, Pegase of Expedia, dat is de tegenhanger van Booking.com. Dat verklaart ook waarom de Neckermann-kantoren nog steeds open zijn”, zegt Leen Segers.

Aangezien de reizen rechtstreeks aan die externe leveranciers worden betaald, lopen reizigers ook geen enkel risico, klinkt het.

LEES OOK. Lege vliegtuigstoeltjes en hotelkamers na faillissement Thomas Cook: is dit het moment om koopjes te doen? (+)

Waarom mensen dan niet rechtstreeks bij die externe leveranciers boeken? “Dertig procent van onze reizen worden online geboekt, de overige 70 procent in één van onze shops. Dat bewijst dat onze klanten het persoonlijk advies nog altijd op prijs stellen.”

Naast vliegreizen kan je bij Neckermann ook nog autovakanties, vakantiewoningen en -villa’s of skivakanties boeken. “Ook hiervoor werken we samen met externe leveranciers. Zo kunnen mensen nog reizen boeken naar Disney en verkopen we via onder meer Wintertrex wintersportvakanties. Of vakantiewoningen of -villa’s via Belvilla of HomeAway.”

Thomas Cook Belgium hoopt intussen nog altijd een tweede adem te vinden. “De gesprekken met investeerders lopen nog altijd en het personeel blijft geloven dat er nog een toekomst is”, zegt Segers nog.

Gestrande reizigers massaal teruggehaald

Intussen blijft de repatriëring van reizigers doorgaan. Een derde van de ruim 13.000 mensen die buitenland verbleven, keert zaterdag of zondag terug, zo heeft het Garantiefonds Reizen vrijdag gezegd tijdens een persconferentie.

Mark De Vriendt, directeur van het Garantiefonds Reizen, herhaalde dat het fonds voldoende middelen heeft om alle mensen die op reis waren of nog een reis hadden geboekt - in totaal naar schatting 72.000 - terug te betalen.

Getroffen reizigers kunnen via de website van het fonds al een claim indienen, maar de terugbetaling kan een tijd op zich laten wachten. De eerste prioriteit is de reizigers in het buitenland terug naar huis brengen, pas nadien zal het fonds de claims beginnen verwerken, klonk het.

Door Thierry Goeman
AANGERADEN
Meest recent