Abonnee worden? Kies je leesformule

28/09/2019 - Podium
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Johan Op de Beeck en dirigente Ann Pareyn eren Napoleon bij zijn 250ste verjaardag met een multimediale theatervoorstelling. Alex Vanhee

Napoleon leeft!

“Ik hou van de macht, maar dan wel als een artiest. Ik zie ze graag, zoals een muzikant zijn viool graag ziet. Om er klanken uit te halen, akkoorden, harmonie.” Is getekend: Napoleon Bonaparte.

Een beter alibi hadden meester-verteller Johan Op de Beeck en dirigente Ann Pareyn niet nodig om een ‘multimediale theatervoorstelling’ in elkaar te boksen voor de 250ste verjaardag van Napoleon. In Napoleon ongehoord vertelt Johan Op de Beeck, auteur van meerdere biografieën over de ‘Keizer van de Republiek’, over Napoleons ‘rise and fall’. Nu eens bloedserieus, dan weer met een kwinkslag, maar altijd meeslepend. Dat alles op smaak gebracht met muziekfragmenten die onlosmakelijk verboden zijn met Napoleons leven, live gebracht door kamerorkest Spumanti, het koor Laidos en solisten Charlotte Asberg (sopraan) en Charles Dekeyser (bas).

Officieel is Napoleon ongehoord een multimediale theatervoorstelling, al blijft dat multimediale wat aan de magere kant. Maar de verhalen en de muzikale prestatie compenseren dat ruimschoots. Dat een twee uur durende voorstelling niet het hele levensverhaal van de Keizer kan brengen, is nogal evident. Maar Johan Op de Beeck & co. slagen er wel mooi in om Napoleon neer te zetten als een mens van vlees en bloed, een vat vol emoties, nu eens de geniale krijgsheer met dictatoriale trekjes, dan weer de onzekere romanticus, hopeloos op zoek naar liefde, geluk en erkenning.

‘Napoleon ongehoord’, gezien in de Handelsbeurs (Gent) op 21 september. 4 sterrenData & locaties op www.napoleonongehoord.be

AANGERADEN