Ann Cardinael: "Ik wil meer kleur brengen in het leven van de mensen"

Gent / Lochristi - Ann Cardinael (49) houdt dezer dagen de buienradar nauwgezet in het oog. "Zoals het er nu uitziet wordt het pas donderdagnacht droog. Dat wordt dan nachtwerken: met een nachtlampje op het voorhoofd", lacht Ann Cardinael. Ann Cardinael is één van de vele straatartiesten die komend weekend aan de slag zijn tijdens het Sorry, Not Sorry straatkunstfestival.


Sorry, Not Sorry is een tweedaags Gents festival rond straatkunst dat zich komend weekend ontrolt op en rond het water van de Oude Dokken, Bar Bricolage, DOK, 019, de Lübecksite, de Voormuide en de Muidepoort, waar tal van nieuwe straatschilderingen te zien zullen zijn.
In het echte leven is Gentenaar Ann Cardinael directeur van het OCMW-woonzorgcentrum Sint-Pieter in Lochristi. "Maar hoewel ik geen artistieke opleiding heb ben ik altijd wel heel actief bezig met creativiteit en gebruik ik die creativiteit ook zoveel mogelijk in de werking met de bewoners van ons woonzorgcentrum" aldus Cardinael, die een paar jaar geleden de nationale media haalde toen ze de bejaarde bewoners liet figureren in professioneel gemaakte filmpjes waarin ze iconische scènes uit Titanic en Pulp Fiction naspeelden.

Vergankelijk

"In 2011 belandde ik heel toevallig in Willemshaven in Duitsland middenin een wereldrecordpoging van de straatkunstartiesten Gregor Wosik en Marion Ruthart, en begon ik samen met anderen mee te helpen om het plein vol te kleuren. Ik was meteen verliefd. Eens terug thuis begon ik zelf wat te experimenteren, liet het dan even rusten, maar pikte het goed twee jaar geleden opnieuw op. Nu kan ik het nog moeilijk loslaten."
Omdat je voor straatkunst waarbij je verf gebruikt vergunningen moet hebben werkt Ann Cardinael hoofdzakelijk met pigmentkrijt: "Dat die krijttekeningen na verloop van tijd door de natuurelementen zoals regen vervagen en uiteindelijk verdwijnen vind ik helemaal niet erg", aldus Ann Cardinael: "Integendeel. Het is zoals het leven: aftakeling en vergankelijkheid vormen daar een onderdeel van. Wat voor mij telt is dat ik met die tekeningen wat meer kleur in de stad breng. Letterlijk en figuurlijk. Niet enkel kleur op de muren of de straatstenen, maar ook kleur in het leven van de mensen. Ik mocht al ondervinden dat mensen mij aanspreken terwijl ik aan het werk ben, en ook achteraf lokken de tekeningen sociale interactie uit, zo blijkt. Mensen slaan er een praatje met elkaar over."


Hoewel ze hoofdzakelijk met pigmentkrijt werkt, maakte Ann Cardinael ook al een aantal straatschilderijen: voor de tijdelijke invulling op de Lübecksite, waar ook een kinderboerderij is, tekende ze op het asfalt al een metersgrote kip en geit. "Die blijven er dus wel langer, al zijn ze ook vergankelijk, want het asfalt wordt er uitgebroken."


Voor Sorry, Not Sorry maakt Ann Cardinael in totaal zeven tekeningen in de buurt van de Voormuide en de Muidepoort: een paar op muren, de rest op de grond. Sorry, Not Sorry buste 900 brieven over het project in de buurt, een 40-tal bewoners liet weten dat ze hun gevel of voetpad graag ter beschikking stelden.


Sorry, Not Sorry. Zaterdag 28 en zondag 29 september. Omgeving Oude Dokken. Gratis. Alle info op de site Cultuur.gent/sorrynotsorry

 

Door Rudy Tollenaere, foto Frederiek Vande Velde en Ferdinand Feys
AANGERADEN