KMI waarschuwt voor hevige windstoten: “Rukwinden tot 80 km/u en meer”

Bron © BELGA

Foto: Bart Dewaele

Het KMI waarschuwt zondag voor hevige rukwinden in heel Vlaanderen, en vooral aan de kust. Daarom geldt vanaf 13 uur code geel, het noodnummer 1722 wordt geactiveerd.

KMI waarschuwt voor hevige windstoten: “Rukwinden tot 80 km/u en meer”
De weersverwachtingen voor zondag. Foto: KMI

Zondagochtend gaat het eerst regenen vanaf het westen. Daarna verwacht het KMI droge perioden afgewisseld met enkele buien. In de loop van de namiddag en avond worden de buien intenser en is er kans op enkele donderslagen.

Opletten wordt het vooral voor de wind: het gaat stevig waaien met een vrij krachtige wind uit het zuidwesten. Vanaf de middag zijn er zelfs rukwinden van 70 tot 80 km/u mogelijk, aan zee en op de Ardense hoogten mogelijk zelfs meer.

Code geel en noodnummer

Het KMI kondigt daarom in heel Vlaanderen en Brussel code geel af van 13 uur zondagmiddag tot 2 uur vannacht. Dat betekent dat er plaatselijk overlast of schade mogelijk is en dat het verkeer enige hinder kan ondervinden door de wind. Het noodummer 1722 voor niet-dringende hulp is geactiveerd.

In Brussel worden de parken vanaf 12 uur zondagmiddag gesloten, heropening is gepland vanaf maandgaochtend, na inspectie en beveiliging.

KMI waarschuwt voor hevige windstoten: “Rukwinden tot 80 km/u en meer”
In heel Vlaanderen geldt vanaf 13 uur code geel voor hevige wind. Foto: KMI

Later

Zondagavond is het wisselvallig met buien die plaatselijk intens zijn met gevaar voor hevige windstoten. Enkele donderslagen zijn mogelijk. Vooral in het noorden en het oosten valt soms nog neerslag, elders wordt het stilaan meestal droog met plaatselijke opklaringen. De minima schommelen van 8 tot 13 graden.

De wind wordt ook dan vrij krachtig en aan zee zeer krachtig. Het KMI verwacht rukwinden van 70 tot lokaal 85 km/u. Zondagnacht gaat het minder hard waaien met geleidelijk nog een matige tot een vrij krachtige westenwind. De rukwinden nemen af van 70 à 80 km/u naar 40 à 50 km/ u. Aan de kust ruimt de wind naar het noordwesten en zwakt hij af van zeer krachtig naar vrij krachtig.

Maandag wordt het wisselend bewolkt met in de loop van de dag enkele lokale buien. De wind waait eerst matig uit west tot zuidwest en wordt naar de avond toe zwakker. Maxima van 13 tot 18 graden.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent